Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2024

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Ξεπερνά τα 10χλμ το πύρινο μέτωπο - Δυσκολεύουν την κατάσβεση οι άνεμοι

Η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο - Τριπλό μήνυμα 112 στους κατοίκους - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Ελλάδα

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ροζενά-Δερβένι Ξυλοκάστρου. Οι αρχές, μέσω του 112, έχουν στείλει επανειλημμένα προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους για την προστασία τους και την απομάκρυνση από τις επικίνδυνες περιοχές.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, του πυκνού δάσους και του δύσβατου της περιοχή η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου και απειλεί δύο χωριά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Τάσο Γκιολή που μίλησε στο ΕΡΤNews, «είναι μια σοβαρή κατάσταση, δύσκολη η νύχτα που μας περιμένει». «Οι άνεμοι είναι το ίδιο δυνατοί με το πρωί», πρόσθεσε.

Η Πυροσβεστική ενισχύει συνεχώς τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 289 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 98 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.

H μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, η οποία στην αρχή δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή δυσχέρανε το έργο της κατάσβεσης, ενώ υπάρχουν πυκνοί καπνοί που εμποδίζουν την ορατότητα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εστάλησαν τρία μηνύματα μέσω του 112, με τα δύο να αφορούν την εκκένωση των οικισμών Πύργος και Ελληνικό. Στην Τ.Κ Πύργου, η φωτιά πέρασε περιμετρικά χωρίς να εισέλθει στο χωριό, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να το διατηρήσουν αλώβητο. Στην περιοχή Ροζενά, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Από χθες, η περιοχή βρισκόταν σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των ισχυρών ανέμων, που δυσχέραναν την κατάσταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, φθάνοντας τους 235 πυροσβέστες, έχουν αναπτυχθεί στις χαράδρες και το βουνό. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας, η φωτιά θα περιοριστεί, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ελέγχου.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και τα εναέρια μέσα, καθώς ο έντονος κυματισμός στον Κορινθιακό κόλπο εμπόδιζε τη λήψη νερού, αναγκάζοντάς τα να απομακρυνθούν για ανεφοδιασμό.

Το δύσβατο έδαφος επιβαρύνει επιπλέον την επιχείρηση κατάσβεσης. Κατά την διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές, καθώς κάηκε η καμπίνα του, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως, χωρίς να κινδυνεύσουν.

 

Το έργο της πυροσβεστικής είναι δύσκολο, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, κοντά σε φαράγγια, ενώ παράλληλα, οι άνεμοι είναι ισχυροί και δυσχαιρένουν την κατάσβεση. 

Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή έφρασαν τα 7 και σε κάποιες περιπτώσεις τα 8 μποφόρ

Επιπλέον, αναφέρθηκε νωρίτερα πως έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά στην καμπίνα ενός πυροσβεστικού οχήματος. 

 

fwtia

Νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη.

Συνεχόμενα μηνύματα απο το 112

Συγκεκριμένα, στις 17:25 εστάλη μήνυμα στους πολίτες των Ροζενών να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λίγο αργότερα, στις 17:26, οι κάτοικοι στον Πύργο Κορινθίας ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν προς την περιοχή Ζάχολη.

Στις 17:45, ένα ακόμα μήνυμα στάλθηκε στους πολίτες του Ελληνικού Κορινθίας, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα Κάτω Πιτσά.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Μαίνεται η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν πήρε ποτέ λεφτά για προσωπική χρήση

Για πρώτη φορά ο «Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος «σπάει» τη σιωπή του και μιλάει για όλα. «Έχει αλλάξει όλη η ζωή μου. Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος, ένιωσα πολύ προσ...

Φόρτωση άρθρων...