Ήταν 27 Ιουνίου του 2018 όταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε στην οικογένεια Τσικνάκη ότι ο 22χρονος γιος τους Μανώλης αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με τον ατομικό του οπλισμό ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο νησί της Ρω.

Η οικογένεια του νεαρού Μανώλη ποτέ δεν πίστεψε πως το παιδί τους θα αυτοκτονούσε, πεποίθηση που ολοένα και δυνάμωνε όταν άκουσαν τις περιγραφές των συνθηκών θανάτου.

Έξι χρόνια μετά συγγενείς και φίλοι αναζητούν την αλήθεια.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Μανώλης μου αυτοκτόνησε»

«Ζήσαμε στιγμές που δεν περιγράφονται με λόγια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Μανώλης μου αυτοκτόνησε. Ήξερα το παιδί μου. Γνωστοί και φίλοι μας συμβούλευσαν να διορίσουμε τεχνικούς συμβούλους για να βρούμε την άκρη και τη βρίσκουμε».

«Έχει αλλάξει η ζωή μας. Κάθε βράδυ που κλείνει η πόρτα της εισόδου ο Μανώλης είναι απών. Είναι ψηλά με τους αγγέλους. Πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και η πατρίδα μου τον έφερε πίσω νεκρό. Μας πήρε τηλέφωνο ο στρατηγός και μου ανακοίνωσε ωμά και ψυχρά ότι ο γιος μου αυτοκτόνησε. Όλα τα στοιχεία όμως που βρήκαμε δείχνουν το αντίθετο. Ο γιος μου πυροβολήθηκε με μικρό όπλο», αναφέρει ο πατέρας του μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

«Τον Μανώλη τον σκοτώσανε με πιστόλι»

«Άλλαξε το κλίμα με το που ήρθε ο νέος ανώτερος αξιωματικός υπηρεσίας. Μας έκανε συνέχεια συναγερμούς και προσπάθησε να μας φέρει στα δικά του δεδομένα, ασκώντας μας μεγάλη πίεση. Ήμασταν μια μονάδα πεζικού και όχι ειδικές δυνάμεις. Ο Μανώλης ήταν πρόσχαρος και λόγω του χιούμορ του ήρθαμε πιο κοντά», δηλώνει φαντάρος που υπηρέτησε μαζί με τον Μανώλη.

Το μοιραίο εκείνο πρωινό τους κάλεσαν να βγουν για αναφορά.

«Μαζευτήκαμε οι φαντάροι μπροστά από τους θαλάμους εκτός από τον Μανώλη και τον άλλον που ήταν στην σκοπιά μαζί του. Ρώτησα τι είχε γίνει αλλά κανείς δεν ήξερε, κανείς δεν άκουσε πυροβολισμό. Μετά από λίγο μπήκε μέσα στο λιμανάκι ένα σκάφος, που το οδηγούσε ένας λοχίας και μέσα ήταν ο υποδιοικητής και η γιατρός», θυμάται ο ίδιος.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως όταν έφτασαν στην προβλήτα τα στελέχη, έτρεξαν πάνω προς το Μάτι όπου ήταν το φυλάκιο και ακολούθησε και εκείνος παίρνοντας το φορείο.

«Όταν έφτασα πάνω είδα τον υπολοχαγό να κάνει ΚΑΡΠΑ στον Μανώλη. Βρέθηκα πάνω από το πτώμα του που ήταν με το κεφάλι γυρισμένο προς τα αριστερά και το τραύμα εισόδου από τα δεξιά. Τα μάτια του ήταν γκρι. Όταν άκουσα ότι είχε διαπεράσει σφαίρα το κεφάλι του δεν το πίστευα. Δεν γίνεται να μην ακούστηκε πυροβολισμός από G3A3. Εδώ ακούμε τα περπατήματα από τα ποντίκια. Τον Μανώλη τον σκοτώσανε από πιστόλι», ανέφερε.

«Καταλήγουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια»

«Καταπέλτης» είναι στην κάμερα του Τούνελ η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη στην οποία ανέθεσε η οικογένεια του άτυχου φαντάρου την υπόθεση, μετά τα ευρήματα που βγήκαν στο φως.

«Όσον αφορά στην ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου, δίνει ως αιτία θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πυροβόλο όπλο χωρίς να αναφέρεται στο αν ήταν βραχύκανο ή μακρύκανο. Δεν δίνει όμως απάντηση ούτε στον τύπο θανάτου. Βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», ανέφερε η κ. Σπανουδάκη.

Όπως αναφέρει αφού εξέτασε την σορό του Μανώλη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του τραύματος δεν έχουν προκληθεί από μακρύκανο όπλο G3A3 που είναι και το όπλο του στρατού. Προκύπτει αντίθετα ότι είναι από πιστόλι.

Όταν κάποιος βληθεί από ένα όπλο τέτοιο δημιουργούνται μαζικές καταστροφές τόσο του εγκεφάλου όσο και του κρανίου. Κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει το χαρακτηριστικό εντύπωμα του φλογοκρύπτη που είναι το μπροστινό μέρος του G3A3.

Λόγω του ότι δεν έγινε αυτοψία στο χώρο έχουν χαθεί όλες οι εν δυνάμει πληροφορίες που θα μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε ιατροδικαστής για τον τόπο και τον χρόνο του θανάτου.

Ανευρέθη ποσότητα αιθάλης και πυρίτιδας κοντά στο τραύμα του που μας δείχνει ότι βλήθηκε από κοντινή απόσταση αλλά όχι από απόλυτη επαφή.

«Η παροχή πρώτων βοηθειών σε θύμα που έχει βληθεί στο κεφάλι δεν υφίστανται. Η ίδια η γιατρός που πήγε στον τόπο μας απομακρύνει από την ώρα θανάτου που δηλώνουν επίσημα καθώς αναφέρει πως όταν είδε τον Μανώλη το σώμα του ήταν ωχρό με ψυχρά άκρα. Άρα πάμε πίσω κάποιες ώρες. Βάσει βιβλιογραφίας πάνω από τις τέσσερις ώρες το σώμα χάνει την θερμοκρασία του», προσθέτει η ιατροδικαστής κυρία Σπανουδάκη.

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο άτυχος Μανώλης ήταν αριστερόχειρας και εμείς έχουμε το τραύμα από τα δεξιά. Το σώμα του μετακινήθηκε σε δύο διαφορετικές θέσεις και έτσι αλλοίωσαν όλη την σκηνή. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε, καταλήγουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια» κατέληξε η ιατροδικαστής.