Ιστορική μεταρρύθμιση για την παιδεία χαρακτήρισε την απόφαση για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένουν τα δημόσια πανεπιστήμια και εξηγώντας είπε ότι «περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».
Επεσήμανε ακόμη ότι «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας», είπε ο κ. Μαρινάκης και ανέλυσε ορισμένα από αυτά.
Αναφορικά με τη λειτουργία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων τόνισε ότι «τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα πρέπει να έχουν τρία τμήματα και πιστοποίηση από τη χώρα προέλευσης ενώ τα πτυχία θα πρέπει να έχουν την ίδια αξία με εκείνα της χώρας προέλευσης».
Ερωτηθείς για το αν είναι δυνατή η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων με το άρθρο 28, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό στη χώρα μας βασίζεται στο άρθρο 28, αλλά θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με το οποίο θα μπορεί και ένας ιδιώτης να ιδρύσει πανεπιστήμιο».
Επίσης, η απόφαση υλοποιείται και στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.
Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και συνελήφθησαν
Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις