Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024

Δίκη για το Μάτι: Ενοχή εννιά κατηγορουμένων και απαλλαγή των υπόλοιπων δώδεκα, ζήτησε ο εισαγγελέας

Να κηρυχθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι και να απαλλαγούν οι υπόλοιποι δώδεκα, από τους 21 συνολικά που δικάζονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή διαδικασία πρότεινε την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτριου - Στέργιου Καψάλη και πέντε ακόμα κατηγορουμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Αντιθέτως, πρότεινε την ενοχή ακόμα ενός πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, του πρώην Δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς για εσφαλμένη ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στην πορεία της φωτιάς, των πρώην Αντιδημάρχων Μαραθώνα και Πικερμίου- Ραφήνας για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων και του κατοίκου από το οικόπεδο του οποίου ξεκίνησε η φονική φωτιά, στο Νταού Πεντέλης.

Κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής του είχε προτείνει την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων, υψηλόβαθμων αξιωματικών τότε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και την απαλλαγή άλλων τριών: του πρώην επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, του τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και του τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης.

Εγκληματική αμέλεια

Το μοιραίο πρόσωπο για την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς ήταν ο ηλικιωμένος κάτοικος που έβαλε να κάψει ξερόχορτα εκείνη την ημέρα παρόλες τις προειδοποιήσεις, στον οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στην αγόρευσή του ο Παναγιώτης Μανιάτης. «Πόσο εγκληματικά ανεύθυνο ήταν να πράξει κάποιος κάτι τέτοιο σε τέτοια ημέρα;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας.

Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο: «Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς…».

Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι θα συνεχιστεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

«Απαράδεκτο το ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν» – «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τη φωτιά

Για παντελή έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός το ότι οι πολίτες τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη φωτιά, έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσής του.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη, από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές».

Αναφερόμενος στις πυροσβεστικές δυνάμεις ο Παναγιώτης Μανιάτης σημείωσε την έλλειψη συντονισμού καθώς όπως είπε: «Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά…».

Αναφερόμενος σε κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος είπε πως βασικά οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα». Ο συγκεκριμένος αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας, «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. 

Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει.  Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ό, τι  μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται …Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες».
Κατά τον εισαγγελέα, υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν θα απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο, αν θα μείνουν σπίτι, αν θα αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες ή αν θα πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα .Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί μέχρι τώρα την απαλλαγή ακόμη τεσσάρων κατηγορουμένων: των Χρ. Λάμπρη εναέριου συντονιστή του ελικοπτέρου της πυροσβεστικής ΦΛΟΓΑ 1 ,Χρ. Δροσόπουλου κυβερνήτη ελικοπτέρου, Γ. Πορτοζούδη Διοικητή των εναέριων μέσων του ΠΣ και Στεφάνου Κολοκούρη Διοικητή της ΕΜΑΚ. Επίσης, πρότεινε απαλλαγή του Χαράλαμπου Συρογιάννη, του Ιωάννη Καπάκη και της Ρένας Δούρου.

Πρότεινε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου, του Χαράλαμπου Χιώνη, τότε διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: 10χρονος κατέρρευσε μπροστά στη μητέρα του και πέθανε λίγο μετά

Τραγωδία εκτυλίχτηκε στη Θεσσαλονίκη, καθώς 10χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Το παιδί κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης σε εμπορικό κέντρο, μπροστά στα μάτια της μητέρας το...

Φόρτωση άρθρων...