Ο πρωθυπουργός ατύχησε επαναφέροντας τη σκέψη του Μάο σ' έναν κόσμο που έχει αφήσει πίσω του την βιομηχανική και αγροτική επανάσταση, που ευτυχώς δεν έχει ανάγκη από "τιμονιέρηδες" και από "πραγματικούς επαναστάτες" που τρέφονται με "κόκκινη πιπεριά"
Του Χάρη Παυλίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πάγια τακτική όσων πολιτικών όταν δεν έχουν να πουν κάτι καινούριο καταφεύγουν σε αποφθέγματα μεγάλων(ακόμα και κατ' επίφαση μεγάλων) ηγετών, επικαλέστηκε τον Μάο ώστε να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την "αναταραχή" που προκαλεί στην αντιπολίτευση η ψήφιση της απλής αναλογικής. Ο πρωθυπουργός με τέσσερις λέξεις- "Μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση"- μιλώντας τη γλώσσα του "Μεγάλου Τιμονιέρη" και εκφραστή του "Κομμουνιστικού Ολοκληρωτισμού"(Communist Totalitarianism) απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει τους λόγους του που ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη φράση του Μάο, αν και θεωρώ ότι ο μακαρίτης- επαναστάτης γαρ- με δύο λέξεις: "αναταραχή" και "θαυμάσια", περιέγραφε τους 45 εκατομμύρια νεκρούς που άφησε πίσω του το "Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός".
Πρόκειται για το πρόγραμμα της "εξυγίανσης" που εφήρμοσε ο Μάο την τριετία '58- '61(που ας σημειωθεί η Ανανεωτική Αριστερά, πολιτικό τέκνο της οποίας υποτίθεται είναι ο ίδιος και μια σειρά υπουργών που πέρασαν από το ΚΚΕ Εσωτερικού, της χώρας μας είχε καταδικάσει) και κατεγράφη στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες καταστροφές που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς ότι τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κατά 10 εκατομμύρια περισσότερα.
Ο πρωθυπουργός ατύχησε επαναφέροντας τη σκέψη του Μάο σ' έναν κόσμο που έχει αφήσει πίσω του την βιομηχανική και αγροτική επανάσταση, που ευτυχώς δεν έχει ανάγκη από "τιμονιέρηδες" και από "πραγματικούς επαναστάτες" που τρέφονται με "κόκκινη πιπεριά". Μια από τις πολλές ρήσεις που περιλαμβάνει το μεγέθους τσέπης "Κόκκινο Βιβλίο".
Εκείνο που δεν σκέφθηκε να πει ο Μάο, με αποτέλεσμα να αγνοεί ο πρωθυπουργός, είναι ότι οι σύγχρονοι ηγέτες πρέπει να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το πρόβλημα προτού αυτό καταστεί επείγουσα κατάσταση.
Και με την ευκαιρία καλό θα ήταν να πληροφορηθεί ότι, ο "μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες". Αυτό δεν το είπε ο Μάο, αλλά ο αυστριακός γκουρού του management Peter Ducker.
Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλγεται από την επαναστατική δράση εκείνων που διαμόρφωσαν την ιστορία και δεν διστάζει να εκθειάζει και τα καθεστώτα που εγκαθίδρυσαν, γκρεμίζοντας τα αστικά καθεστώτα των χωρών τους.
Ακούγοντας τον λοιπόν θυμήθηκα τον Ιταλό σκιτσογράφο Altan και μια σχετική γελοιογραφία του, όπου η χαρακτηριστική φιγούρα που πρωταγωνιστεί στα σκίτσα του λέει: "Οδηγούμεθα σε μια κατάσταση Νοτίου Αμερικής".
Ευτυχώς: Ήλιος, μπανάνες, σάμπα και μαράκες". Προφανώς ο πρωθυπουργός το έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Δεν είμαι όμως διόλου βέβαιος για τους περισσότερους υπουργούς και βουλευτές του, οι οποίοι με τα καμώματά τους δείχνουν ότι ζουν το μύθο τους στη Σιέρρα Μαέστρα και παίζουν μαράκες(περί οργάνου πρόκειται) στην παραλία του Βαραδέρο. Όσο για τον ίδιο θεωρώ ότι η Σαγκάη, με τους καπιταλιστικής έμπνευσης ουρανοξύστες, είναι κοντά στα (νέα) γούστα του.
Κατά τα λοιπά θαυμάσια κατάσταση...
ΠΗΓΗ: http://news247.gr/
*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.