Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Πύρινος εφιάλτης στην Πάρνηθα - Πάνω από 100 χλμ. την ώρα οι ριπές ανέμου - Κίνδυνος για τα εναέρια μέσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πάνω από 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία - Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάρνηθα το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουνίου, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή Κατσιμίδι και κατακαίει δασική έκταση.

Η πυροσβεστική ενημερώθηκε για τη φωτιά περί τις 14:50. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενεργούν 80 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 5 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Παράλληλα στη μάχη έχουν ριχτεί μηχανήματα έργου ΟΤΑ, υδροφόρες και εθελοντές.

Λόγω της φωτιάς γίνονται εκτροπές 1) επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου 2) Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου 3) Τατοΐου και Χλόης και 4) στη γέφυρα Βαρυμπόμπης

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική σήμερα Σάββατο βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Aπό το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις σημερινές πυρκαγιές.Τεράστια μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή τη στιγμή οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι οποίες και θα ενισχυθούν με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Αναλυτικά η ενημέρωση:

«Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων.

Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες. 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πυρκαγιά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Φωτιά στην Πάρνηθα στην περιοχή Κατσιμίδι – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό φωτιάς η χώρα: Μάχη με τις φλόγες σε Κω και Χίο, εκκενώσεις περιοχών & μηνύματα από το 112

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς για άλλη μία μέρα έχουν ξεσπάσει ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε Κω και Χίο όπου η ...

Τανάγρα: «Φόβος και τρόμος των Τούρκων» η 30χρονη πιλότος που εγκατέλειψε επιτυχώς το Mirage

Τριάντα χρονών αλλά ιδιαίτερα έμπειρη είναι η πιλότος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Mirage – 2000 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Η Ιπτάμενη της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διακ...

Φόρτωση άρθρων...