Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη πτώση (3%) στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο νέα μέτρα αλλά και Brexit

Ελλάδα

Συνθήκες αποεπένδυσης καταγράφεται και σήμερα στο Χρηματιστήριο καθώς μετά τη μεγάλη πτώση (-4,18%) της Παρασκευής 10 Ιουνίου ο γενικός δείκτης υποχωρεί και σήμερα με σημαντικές απώλειες που αγγίζουν το -3%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το κλίμα έχει επιδεινωθεί και στα κρατικά ομόλογα όπου οι αποδόσεις του ετήσιου και και 3ετούς κρατικού ομολόγου έχουν αναρριχηθει στο 8,80% και 8,20% αντίστοιχα, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα.

Στο Χρηματιστήριο είναι η 4η διαδοχική μέρα πτώσης καθώς οι συνολικές απώλειες του γενικού δείκτη φθάνουν το -8,29% με την χαμένη κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 4 δις. ευρώ.

Τα αίτια της ισχυρής πτώσης στο Χρηματιστήριο αποδίδονται αφενός στο αρνητικό κλίμα της Ευρώπης που συνεπάγεται το δημοψήφισμα στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου και η πιθανότητα εξόδου της γηραιάς Αλβιόνας από την Ε.Ε. και επίσης το φρικιαστικό έγκλημα στο Ορλάντο με τους 50 πολίτες που έχασαν στην ζωή τους.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα οι αναλυτές βλέπουν οτι ο πέλεκυς των νέων μέτρων πλήττει ήδη την αγοραστική δύναμη των πολιτών όπου παρατηρείται συρίκνωση των αγαθών πρώτης ανάγκης στα σούπρ μάρκετ αλλά και μείωση κρατήσεων στα νησιά από Ελληνικές οικογένειες για Ιούλιο και Αύγουστο.

Επίσης τα ξένα funds αποεπενδύονται από την Ελλάδα έχοντας καταγράψει αξιοσημειωτα κέρδη από τις 11 Φεβρουαρίου 2006 που σημειώνεται το χαμηλό έτους (440,88 μονάδες) μέχρι και την περασμένη Τρίτη όπου κατεγράφη νέο υψηλό έτους (653,60 μονάδες) με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κάνει ένα άλμα +47,5%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο είναι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα, γ...

Φόρτωση άρθρων...