Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά το σάλο, ο Σκουρλέτης πήρε πίσω το "οικοπεδοφάγο" άρθρο 50

Ελλάδα

Υπό το βάρος των πυρών της Αντιπολίτευσης, αλλά και των αντιδράσεων των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης απέσυρε το «οικοπεδοφάγο» άρθρο 50 του νομοσχεδίου του, το οποίο αφαιρούσε την δυνατότητα οποιασδήποτε κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτικές γαίες και είναι εκτός σχεδίου.

Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, αφαιρούσε από χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου εκτάσεων μικρότερες των 4 στρεμμάτων που βρίκσονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα.

Οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με την διάταξη αυτή, η δυνατότητα αυτή θα καταργείτο.

Κάτι που είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες αντιδράσεις από φορείς και ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων.

Κατά την συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, ανακοίνωσε πως το επίμαχο άρθρο αποσύρεται «για να μην θεωρούν οι πολίτες ότι αδικούνται».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, σχολίασε την αναγγελία του υπουργού λέγοντας πως «επιτέλους η κυβέρνηση άκουσε την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...