Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην Ελλάδα δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Ειδικότερα τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια.
Από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμή το καλύτερο σενάριο είναι να κλείνουν στις 12 και το χειρότερο να ανασταλεί εντελώς η λειτουργίας τους για κάποιες ημέρες. Στο τραπέζι βρίσκεται και όλοι στους συγκεκριμένους χώρους να είναι μόνο καθήμενοι.
Την ίδια στιγμή πάντως θεωρείται «κλειδωμένη» και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.
Οι ειδικοί αναμένεται να εστιάσουν:
- Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα.
- Θα εξετάσουν τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους, είτε τον περιορισμό στην πληρότητα τους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων, ενώ στο τραπέζι είναι και η τηλεργασία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.
Έρχεται καταιγίδα - Αναμένονται 12.000 κρούσματα
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση, τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.
«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά, αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει τον ιό» είπε.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τα 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να προμηθευτούν και άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Δεν εξετάζουμε ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουρίου
Επίσης σήμερα ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος απάντησε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία»
Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.
«Τελευταία στιγμή θα κρίνουμε τα μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα»
Για ενδεχόμενα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» είπε.
«Θέμα λίγων εβδομάδων η επικράτηση της Όμικρον»
Την ιδια ώρα την εκτίμηση ότι θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον σε λίγες μόνο εβδομάδες, έκανε ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Μάλιστα ο καθηγητής, επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της μετάλλαξης Όμικρον.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
Πότε θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση».
«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό λοκντάουν παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα. Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο, η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα. Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.