Εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί θησαυροί έρχονται στο φως από τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αττικό Μετρό ΑΕ, δείχνουν ολόκληρη την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης να βγαίνει ξανά στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας το μέγεθος, τη δυσκολία αλλά και στην αρχαιολογική σημασία του έργου.
Οι αρχαιολογικές εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 132,6 εκ. ευρώ, έχουν φέρει στο φως συνολικά 130.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
Σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα αντιπροσωπευτικές διαφορετικών ιστορικών περιόδων της πόλης έρχονται στην επιφάνεια και κατά την κατασκευή των δύο άλλων σταθμών του Μετρό που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Πρόκειται για τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, που καταλαμβάνουν σημαίνουσες θέσεις της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμου του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16μ.
Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea), τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη, στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.
Στην περιοχή των δύο αυτών κομβικών πυλών της παλιάς πόλης, έξω από τις οποίες αναπτύσσονταν τα πλουσιότερα τμήματα των νεκροταφείων της, οι εργασίες κατασκευής σταθμών του Μετρό φέρνουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες, που ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.