Πρόσω ολοταχώς από την κυβέρνηση για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Οι διαπραγματεύσεις με πανεπιστήμια – «κολοσσούς» στο εξωτερικό (όπως το Columbia) είναι σε πλήρη εξέλιξη, και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες 10 ξένα ΑΕΙ ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα, εξέλιξη στην οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στον Αlpha «έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού». Ο σχεδιασμός είναι τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το 2025.
Τα αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία τους
Αυστηρές προϋποθέσεις και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Ειδικά από την στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας θεσπίζεται η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ενώ το δημόσιο πανεπιστήμιο αποκτά νέες διευρυμένες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα ίδρυσης νέων τμημάτων και η δημιουργία και χρηματοδότηση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Απώτερος στόχος φυσικά η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, με τις θετικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική οικονομία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών του εξωτερικών με πιο κοντινό αυτό της Κύπρου.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση ως τα τέλη του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το στηρίξουν.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.
Θετικά στέκεται το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας όμως να υπάρξουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
«Το αν ιδρυθεί ένα μη – κρατικό μη – κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με campus, με έρευνα, εμείς δεν θα μπούμε εμπόδιo, αλλά προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του δημοσίου (πανεπιστημίου) που αφορά εκατομμύρια Έλληνες» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης τάχθηκαν ήδη με δηλώσεις τους το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.