Θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βάλει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Και από την άποψη αυτή το πρόβλημα δεν είναι μόνον δημοσιονομικό, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Η απερχόμενη συριζαϊκή κυβέρνηση, όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο σοβαρός συνάδελφος Σεραφείμ Πολίτης (ΝΕΑ) αφήνει πίσω της φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες που είναι ωρολογιακές βόμβες, από κάθε άποψη και οπτική γωνία.

Του Αθαν. Χ.Παπανδρόπουλου

Επίσης, κληρονομιά της είναι και μια ανύπαρκτη επενδυτική πολιτική, η οποία πρέπει να στηθεί από μηδενική βάση σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν στις Δημόσιες Επιχειρήσεις. Με πιο σοβαρό και μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της ΔΕΗ.

Σημειώνεται επίσης, ότι απο τις κινήσεις που θα γίνουν στον τομέα φορολογίας, θα κριθούν πολλά για την επόμενη κυβέρνηση. Όπως λένε κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας, η σημερινή υπερφορολόγηση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως αν δεν συρρικνωθεί και ένα μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής που συντελείται από επαγγελματικές ομάδες που δεν δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους στην Εφορία.

Και αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί όσο οι φορολογούμενοι έχουν κίνητρο να μη ζητούν αποδείξεις. Εκεί πρέπει να υπάρξει η τομή σε συνδυασμό με την επέκταση στις συναλλαγές, λένε οι ειδικοί στα θέματα φορολογίας.

Αλλά και στο ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου έχει δημιουργήσει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Έχουν επιβληθεί δυσανάλογα υψηλές εισφορές σε σχέση με τις συντάξεις που δίνονται στους νέους συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, ούτε το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η βιωσιμότητα και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να λαμβάνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει στο σύστημα ως εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορές και όχι χαράτσια με βάση τις συντάξεις που προσδοκούν να πάρουν.

Όλα τα άλλα περί επαναφοράς ασφαλιστικών συστημάτων τύπου Πινοτσέτ, για τα οποία κινδυνολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απλά για λαϊκή κατανάλωση πριν από τις κάλπες.

Όσο για τις πολυπόθητες επενδύσεις, δεν πρόκειται να έλθουν αν δεν επανέλθει μόνιμα η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας. Η θεαματική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η άνοδος του Χρηματιστηρίου δείχνουν ότι το κλίμα στις αγορές αλλάζει στην προοπτική αλλαγής της κυβέρνησης.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο. Θα δοκιμαστεί από τις κινήσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση και τις θεσμικές κατευθύνσεις στη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο. Αναμφισβήτητα ρόλο θα παίξουν οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους δανειστές και θα αφορούν την ατζέντα των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Η μείωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί.

Όμως, κοινή πεποίθηση όσων γνωρίζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων των δανειστών είναι ότι θα δώσουν «ανάσες» σε μια κυβέρνηση που θα πατάει στα πόδια της και θα έχει σοβαρή και πειστική αναπτυξιακή ατζέντα.

Κυρίως όμως από πρακτικής πλευράς θα δείξει οτι όντως θέλει επενδύσεις και πιστεύει σε αυτές. Η εποχή όπου οι δανειστές πίστευαν διάφορα φούμαρα δείχνει να έχει πάρει τέλος.