Τη βεβαιότητά του ότι ανοίγεται δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον στα Ζαγοροχώρια, έπειτα από την εγγραφή τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαίωση μιας κοινής προσπάθειας του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε ότι ήταν προσωπική του δέσμευση «από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η εξέλιξη αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου «αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:
«Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού.
Πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».
Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας στον κατάλογο της UNESCO
Η εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο, με ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού του περιβάλλοντος, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε χθες.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά εγγράφηκε στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μετά την εγγραφή «Ζαγόρι» έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο». Παράλληλα, θα υπάρξει ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς το συγκεκριμένο αγαθό αποτελεί το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.
Στην περιοχή του Ζαγορίου συναντά κανείς ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.
Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ζαγορίου πρόβαλε τη φυσιογνωμία της περιοχής του Ζαγορίου ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναγνώρισε την ιδιαίτερη αυτή φυσιογνωμία ως ένα εξαιρετικό πολιτιστικό τοπίο, ενώ αναγνώρισε την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του αγαθού.