Σε μια ιστορική κίνηση προχώρησε ο Δήμος Ελληνικού -  Αργυρούπολης, υπογράφοντας την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, Μνημόνιο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης με τον Δήμο Αστάνα, που είναι και η πρωτεύουσα του Καζακστάν, με στόχο τη μακροχρόνια συνεργασία στους τομείς της αστικής ανάπτυξης και των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών.

Η Αστάνα φιλοξενεί πάνω από 10.000 Ποντίους, οι οποίοι στάλθηκαν ως εξορία από το Σταλινικό Καθεστώς όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τον Πόντο και αναζήτησαν στη Ρωσία άσυλο. Βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή με τη βοήθεια των Καζάκων κατά τη διάρκεια των μεγάλων διώξεων και αν δεν ήταν οι Καζάκοι δε θα επιβίωναν μέσα στις στέπες.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, μετά από επίσημη πρόσκληση, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Περιφερειάρχη της περιοχής, τον Ακίμ (Δήμαρχο) της Αστάνα κ. Μειρχάνοβ Ε.Σ., ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβυς της Ελλάδας στο Καζακστάν Πληρεξούσια Υπουργός Α΄, κα Ευθαλία Κακιοπούλου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Yerlan Baudarbek-Kozhatayev καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Στις συναντήσεις από πλευράς Καζακστάν συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Sholpan Shynassylova, Darmeniyar Kydyrbekuly, Yerik Meirkhanov, Samat Ibrayev, Kuanysh Saparov.

«Με κοινό σημείο αναφοράς, το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, το οποίο θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη σύνδεση των Ποντίων της Αστάνα με την Ελλάδα, ενισχύοντας τις πολιτιστικές και ιστορικές τους ρίζες. 

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, πρωταγωνιστής στην ανέγερση του εμβληματικού αυτού έργου, υπέγραψε μια ακόμα σημαντική συνεργασία, η οποία στοχεύει στην προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πόλεων. Η Ποντιακή κοινότητα της Αστάνα είναι μια από τις πιο δυναμικές της Ασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπήρξε, την ίδια ημέρα, συνάντηση με τον Ιερατικό Προϊστάμενο της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Αστάνα, Αρχιμανδρίτη Σέργιο Καραμυσεφ. 

Στο βιβλίο επισκεπτών εκ μέρους του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος άφησε το εξής μήνυμα: «Με μεγάλη συγκίνηση και δέος η αποστολή του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό και το Μουσείο εδώ που χτυπάει ατόφια η καρδιά της Ορθοδοξίας στην εσχατιά των συνόρων της και δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Σας ευχαριστούμε ως πνευματικά αδέλφια σας για την φιλοξενία και την ενημέρωση και ο Θεός να μας σκεπάζει όλους με αγάπη και υγεία. Είμαστε πάντοτε δίπλα σας».

Η εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αστάνα περιελάμβανε και μια ιδιαίτερα σημαντική ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο «Nazarbayev University», το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Ασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία με εγκαρδιότητα, πραγματοποιώντας μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ιδρύματος.

Έπειτα από την ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε συμβολική ανταλλαγή δώρων, υπογραμμίζοντας το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Αυτά τα δώρα αντανακλούν τη δέσμευση για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών δεσμών και τη διαρκή αναζήτηση ευκαιριών για μελλοντική συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.

Οι συναντήσεις για την αποστολή του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης  ολοκληρώθηκαν το πρωινό της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024 με τον Ακίμ (Δήμαρχο) της περιοχής «Εσίλ», κ. Κυντυρμπέκ Ούλι Ν.Α.. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η ανάπτυξη κοινών έργων υποδομής, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε από ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, με έμφαση στη σημασία των στενότερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο περιοχές. Ο Ακίμ εξήρε τις προοπτικές συνεργασίας και εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει περαιτέρω κοινές δράσεις που θα ωφελήσουν αμφότερες τις πλευρές.

Τηρώντας δε, το έθιμό τους για τους επίσημους προσκεκλημένους, απέδωσαν την Εθνική Στολή του Καζακστάν στον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, την οποία φόρεσε αποδεχόμενος την τιμή!

Την αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο αποτελούν η Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Ατόμων με Αναπηρία Ελίνα Αλεξίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Βάγιας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολεοδομίας Γιώργος Σαραφίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Ιασωνίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Ζέλιος και Νίκος Κουρκούλης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοίκησης Δήμητρα Βαρουτάκη και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης Δημάρχου Μαντώ Σαμπαζιώτου.

Η αντιπροσωπεία της Αστάνα αναμένεται να επισκεφθεί τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και του Παμποντιακού Πανοϋρ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων.