Σαββάτο
23 Νοεμβρίου 2024

Μοβ Μέδουσα: Συστάσεις για μεγάλη προσοχή και στην Αττική

Ελλάδα

Την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε οι μοβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες και έχουν γίνει talk of the town. Και όχι άδικα. Τα νήματα με δηλητήριο που εναποθέτουν και μετά την απομάκρυνση τους από το σώμα του θύματος εξακολουθούν να εκχύνουν δηλητήριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κνησμό κοκκινίλα αλλά ακόμη και δυσφορία στο θύμα, ζαλάδα και ταχυκαρδία, ναυτία, δύσπνοια ίσως και πιο σοβαρά προβλήματα που χρειάζεται ο ασθενής να επισκεφθεί γιατρό.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας η απότομη αύξηση του πληθυσμού της μοβ μέδουσας είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια για αυτό και προτείνει προσοχή στις επιλογές των ημερών και παραλιών για την κολύμβηση.

Για τις παραλίες του Σαρωνικού, δημοφιλείς παραλίες όπως Βάρη, Βάρκιζα, Μαραθώνας, Σαλαμίνα κ.α. μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ τις καταγραφές των ειδών μεδουσών για το 2022.

Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία, οποίοι θα πρέπει να φυσάνε αντίθετα από την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τις διώχνει μακριά από τις παραλίες). Επίσης συνιστάται σε παραλίες με έντονη εμφάνιση των μεδουσών να αποφεύγεται το κολύμπι.

mov-medousa

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το ξίδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα και η αμμωνία δεν βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντιθέτως επιδεινώνουν την κατάσταση. Το μόνο που βοηθάει είναι το διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Τέλος προτείνεται η διατήρηση κυτίου βοηθειών που θα περιλαμβάνει:

  • Μια πλαστική κάρτα – για να απομακρύνετε τα υπολείμματα σόδας από την περιοχή του σώματος που έγινε η επίθεση
  • Ένα τσιμπιδάκι – για να τραβήξετε από την περιοχή τις «κλωστές»
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).- για να περάσετε την περιοχή
  • Ένα κυπελλάκι – για να φτιάξετε το μείγμα
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα

Προτείνεται επίσης και η εφαρμογή πάγου πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Υπάρχουν και οι πισίνες βέβαια για ξένοιαστο κολύμπι!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...