Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

Μπαλάκι ευθυνών και αλληλοκατηγορίες για τη φωτιά σε Βούλα και Γλυφάδα

Ελλάδα

Πριν καλά καλά σβήσει η φωτιά που κατέστρεψε περιουσίες πολιτών οι υπεύθυνοι καταλογίζουν ευθύνες ο ένας στον άλλον με τους κάτοικους να βρίσκονται στη μέση αυτής της διαμάχης και να καταγγέλλουν ολιγωρία των δυνάμεων κατάσβεσης.

«Τους έλεγα να έρθουν και δεν έρχονταν. Είναι δυνατόν να μην έχουν εδώ έναν κρουνό να γεμίζουν» δηλώνει κάτοικος του Πανοράματος Βούλας.

Ολιγωρία στην αντίδραση;

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν την μια το μεσημέρι του Σαββάτου και στο σημείο της φωτιάς οι πρώτες δυνάμεις της πυροσβεστικής έφτασαν μετά από 12 λεπτά.

Οι επίγειες δυνάμεις βλέποντας πως η πυρκαγιά εξαπλώνεται ταχύτατα αιτήθηκαν την συνδρομή των εναέριων μέσων και στις 13:37 δόθηκε η εντολή για απογείωση καναντέρ και ελικοπτέρων ώστε να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στο Πανόραμα Βούλας.

Η φωτιά όμως έφυγε ταχύτατα τα προς το ύψωμα προς το βουνό και πέρασε μετά στο Πανόραμα. Εδώ λοιπόν σπεύσανε εθελοντικές ομάδες σπεύσανε επίγειες δυνάμεις, οι εναέριες είναι αυτές όμως που έπρεπε να παρέμβουν πιο γρηγορά για να μην περάσει όπως λεμέ το βουνό την κορυφή.

Ξερά χόρτα και πυλώνες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου υπήρχε πυλώνας του ΑΔΜΗΕ με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ να καταγγέλλει ότι το οικόπεδο ήταν ακαθάριστο και για αυτό επεκτάθηκε η φωτιά καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμο Γλυφάδας ο οποίος από την πλευρά του απαντά ότι στην περιοχή αρμοδιότητας του η φωτιά ελέγχθηκε και πως όλες οι καταστροφές σημειωθήκαν σε δήμους που υπάγονται στον σύνδεσμο προστασίας του Υμηττού.

«Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι από αυτά τα καταραμένα σημεία που έχει ο Υμηττός και λέγονται κέντρα υπερύψηλης τάσης του ΑΔΜΗΕ. Ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να έχει αποψιλωθεί και να έχει καθαριστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ο χώρος δεν είχε καθαριστεί. Δεν είναι περιοχή ευθύνης του ΣΠΑΥ, ανήκει στο δήμο Γλυφάδας. Ο δήμος Γλυφάδας έχει αποχωρήσει από το ΣΠΑΥ εδώ και έξι μήνες συνεπώς ο χώρος έπρεπε να έχει καθαριστεί να έχει αποψιλωθεί» δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού.

«Λείπαμε που ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ αυτή τη στιγμή προβαίνει σε τέτοιες αποτιμήσεις. Κανονικά θα έπρεπε να σιωπά και να κάνει τον απολογισμό του και να πει ο ΣΠΑΥ εάν απαντάει στο δασαρχείο για τα τόσα αιτήματα που κάνει το δασαρχείο για τη συνδρομή και να πει όλα αυτά τα χρήματα που έχουμε καταθέσει όλοι τόσα χρόνια, ο δήμος Γλυφάδας από το 2014 μέχρι σήμερα κατέβαλε στο ΣΠΑΥ περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για αυτό αποχώρησε ο δήμος για να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά καλυτέρα. Γιατί ο ΣΠΑΥ δεν είναι πυροσβεστική. Είναι πολύ λυπηρή η στάση τους. Ας πουν καλυτέρα τι έγινε στη Βούλα και στη Βάρη που υποτίθεται ότι παραμένουν μέλη τους και τι προστασία προσέφερε εκεί ο ΣΠΑΥ» είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Μποφόρ και εστίες

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς την νοτιοανατολική αττική έπνεαν άνεμοι η ένταση των οποίων έφτασε ακόμη και τα οκτώ μποφόρ ενώ και το ανάγλυφο της περιοχής έπαιξε σημαντικό ρολό στην επέκταση της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής χρειάστηκε να διασπαστούν σε τρία διαφορετικά σημεία καθώς εκτός από την αρχική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οδό Μετσόβου στη Γλυφάδα, στις πέντε το απόγευμα μια νέα εστία εντοπίστηκε στην περιοχή Κρεμασμένος Λαγός ενώ μια ώρα μετα μια νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Κουβαρά.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Είναι απαραίτητο να εκσυγχρονίσουμε τα εθνικά σχέδια για να μην επαναληφθούν αυτές οι τραγωδίες. Δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά από ότι είδαμε χθες με όσα συνέβησαν στη Βούλα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Για μια ακόμη χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρόνια δίνεται μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών, για μια ακόμη χρόνια υπάρχει πλήρης απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 6.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και πευκοδάσους έγιναν σταχτή ενώ τουλάχιστον δυο κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημίες από τις φλόγες.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...