Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Τέμπη: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τραγωδία - Τι λένε οι σταθμάρχες (βίντεο)

Αποποιούνται ευθύνες. Επιχειρούν να μετακυλήσουν τυχόν λάθη και εγκληματικές παραλήψεις τους σε τρίτους, προκειμένου να μην υποστούν οι ίδιοι τις βαριές συνέπειες του νόμου για την τραγωδία στα Τέμπη.

Τα όσα φέρονται να κατέθεσαν οι δύο μοιραίοι ιθύνοντες, είναι χαρακτηριστικά της τακτικής που ακολουθούν για την υπεράσπισή τους.

«Δεν ξέρω πώς έγινε και μπήκε στη γραμμή καθόδου, ούτε με ενημέρωσε σχετικά ο μηχανοδηγός της 62 αμαξοστοιχίας. Αν με είχε ενημερώσει θα του είχα πει ότι είναι σε λάθος γραμμή. Ο μηχανοδηγός επιβαίνει μπροστά στην αμαξοστοιχία, έχει ορατότητα και θα μπορούσε να είχε αντιληφθεί ότι το κλειδί δεν ήταν στην κύρια και ότι έμπαινε από διαγώνιο σε γραμμή καθόδου», δήλωσε ο σταθμάρχης.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος, επέρριψε ευθύνες κυρίως στον νεκρό μηχανοδηγό του Intercity που δεν ειδοποίησε ως όφειλε βάσει του κανονισμού.

«Δεν θεωρώ πιθανό από λάθος χειρισμό δικό μου να γύρισε το κλειδί από την άνοδο στην κάθοδο. Ο μηχανοδηγός δεν μου ανέφερε ότι από την άνοδο πήγε στην κάθοδο και έγινε ότι έγινε. Ο μηχανοδηγός έπρεπε να μου πει γιατί τα κλειδιά είναι σε διαγώνιο και όχι σε ευθεία. Εάν μου έλεγε ότι μπήκε σε γραμμή από την άνοδο στην κάθοδο, δεν θα γινόταν τίποτα. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενός μου».

Στην ίδια λογική, κινείται και ο κατηγορούμενος πλέον επιθεωρητής και προϊστάμενος του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας.

«Αν ο μηχανοδηγός της 62 έκανε εκφώνηση μέσω ραδιοτηλεφώνου ότι κινούνταν σε μονή γραμμή καθόδου αντίθετα, όπως και όφειλε να εκφωνήσει, ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα. Είναι σίγουρο ότι ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε ότι εισήλθε σε αντίθετη γραμμή καθόδου. Αλλά και ο  σταθμάρχης υπηρεσίας όφειλε να εκδώσει υπόδειγμα 1001».

Οι σταθμάρχες που έφυγαν

Ευθύνες όμως, αναζητούν οι δυο κατηγορούμενοι και στους σταθμάρχες της προηγούμενης βάρδιας, που ενώ θα έπρεπε να παραμείνουν ως τις 11 τουλάχιστον, εκείνοι έφυγαν αρκετά νωρίτερα.

«Περί τις 22:10 με 22:15 ο αρχαιότερος σταθμάρχης Χ.Π. αναχώρησε. Λίγο μετά περί ώρα 22:20 με 22:25 αναχώρησε και ο ενισχυτικός Κ.Π. Από τις 22:25 περίπου μένω μοναδικός σταθμάρχης στον σταθμό της Λάρισας. Δε ξέρω εάν κάθονταν και οι άλλοι σταθμάρχες έως τις 23:00, ίσως να μη γινόταν ό,τι έγινε, εάν αποδειχθεί δική μου αμέλεια. Ο επιθεωρητής είχε δώσει εντολή στους δύο να καθίσουν μέχρι τις 23:00 ενώ και ο κεντρικός σταθμάρχης Λάρισας Γεώργιος Ζήντρος, έδωσε εντολή στον αρχαιότερο Κ.Π.  να καθίσει, μέχρι να περάσει και η αμαξοστοιχία 62, το οποίο δεν συνέβη», είπε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης.

Εντολή την οποία επιβεβαιώνει περιγράφοντας τα γεγονότα και ο κατηγορούμενος επιθεωρητής σταθμαρχών Λάρισας.

«Μετά το συμβάν ενημερώθηκα από τον σταθμάρχη Β.Σ. ότι από τις 22:00 ήταν μόνος του, διότι ο αρχαιότερος σταθμάρχης Κ.Π. είχαν αποχωρήσει. Γνωρίζω επίσης ότι και ο κεντρικός σταθμάρχης Λάρισας Γεώργιος Ζήντρος, είχε δώσει εντολή στον Κ.Π. να παραμείνει μέχρι την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας της 62 που είχε καθυστέρηση. Επικοινώνησα με τον Κ.Π και μου είπε ότι παρέδωσε κανονικά. Στη 01:15 συναντήθηκα με τον σταθμάρχη βάρδιας Β.Σ. και τον ρώτησα ξανά και μου είπε ότι ο Κ.Π παρέδωσε γύρω στις 21:45 με 21:50. Ρώτησα ξανά τον Κ.Π. και αυτός μου απάντησε και πάλι ότι παρέδωσε κανονικά. Θεωρώ ότι εάν ο Κ.Π. εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597 ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα».

Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, στην κατάθεσή του, αναφέρει τον τρόπο που του απάντησε ο αρχαιότερος σταθμάρχης ο οποίος φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα, όταν τον ρώτησε γιατί.

«Όταν αναχώρησε το τρένο από τον Παλαιοφάρσαλο, μίλησα με τον σταθμάρχη Λάρισας. Είναι άπειρος και υπάρχει μια δυσκολία στη συνεργασία όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην κυκλοφορία. Αφού μίλησα μαζί του, μετά από λίγο κάλεσα τον Κ.Π. στο κινητό του περί ώρα 22:45 και τον ρώτησα πού βρίσκεται και μου απάντησε ότι είχε φύγει. Και τον ρώτησα γιατί έφυγε και μου απάντησε ‘’πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;’’», είπε ο Κωνσταντίνος Ζήνδρος.

Ώρες οι οποίες διορθώθηκαν με… μπλάνκο, όπως φαίνεται στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής της βάρδιας.

«Μετά το συμβάν, η ώρα παράδοσης παραλαβής διορθώθηκε με μπλάνκο στο βιβλίο που τηρείται στο γραφείο του σταθμάρχη. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι στο τραγικό αυτό δυστύχημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ελλείψεις στις υποδομές και στην παλαιωμένη λειτουργία του συστήματος».

Από την άλλη, ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου ήταν ξεκάθαρος για τις ευθύνες του σταθμάρχη βάρδιας το μοιραίο βράδυ.

«Όταν ένα τρένο αναχωρεί από τον σταθμό, το αποτύπωμά του φαίνεται στον πίνακα ελέγχου για 5 χιλιόμετρα, καθώς στον πίνακα ανάβουν οι αντίστοιχες κόκκινες λυχνίες. Για περίπου 5 λεπτά. Εάν ο σταθμάρχης κοιτούσε τον ηλεκτρικό πίνακα ελέγχου σε αυτό το διάστημα, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το τρένο κινείται αντίθετα».

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα χρονικά της χώρας, απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 23 Δεκεμβρίου

Γεγονότα 1672: Ο αστρονόμος Τζιοβάνι Κασίνι ανακαλύπτει την Ρέα, τον δεύτερο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. 1888: Ο ζωγράφος Βίνσεντ Φαν Χοχ όβει το αριστερό του αυτί. 19...

Φόρτωση άρθρων...