Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

Ν. Χατζηαλέξης: Χιονοδρομικά Κέντρα και τουρισμός τεσσάρων εποχών

Ελλάδα
Σε συνέχεια της συζήτησης πάνω στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη, θα ήθελα να βάλω στο τραπέζι τον καθοριστικό ρόλο των χιονοδρομικών κέντρων στην επίτευξη των παραπάνω στρατηγικών στόχων.

Ο χιονοδρομικός ή χειμερινός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και τουρισμού και εκδηλώνεται σε ορεινούς όγκους, κυρίως, μακριά από τις κλασικές τουριστικές παράκτιες ζώνες.

Του Νίκου Χατζηαλέξη*

Η χώρα μας, έχοντας ως ατμομηχανή τον τουρισμό των θερινών διακοπών, έχει πολλά να κερδίσει αξιοποιώντας και τον ορεινό όγκο, όχι μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Στην Ελλάδα, που λειτουργούν περισσότερα από είκοσι χιονοδρομικά κέντρα, θα περίμενε κανείς, τα κέντρα αυτά, να αποτελούν πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας και πόλοι ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της περιοχής. Δυστυχώς όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα κέντρα αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε την κλιματική αλλαγή και την επίπτωση της στις χιονοπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες μέρες χιονοκάλυψης οδηγώντας συρρίκνωση των ημερών λειτουργίας τω κέντρων αυτών.

Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έκανε την οικονομική επιβίωση των κέντρων αυτών βασικό στοίχημα. Ένα άλλο πολύ ουσιαστικό ζήτημα είναι τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των κέντρων αυτών αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους κάνοντας την ίδρυση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη τους πάρα πολύ δύσκολη.

Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων, θα θέλαμε να προτείνουμε τις παρακάτω δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αφού θεωρήσουμε αυτονόητο πως πρέπει να λυθούν τα ζητήματα που αφορούν τα θεσμικό πλαίσιο, να μιλήσουμε για ζητήματα οργάνωσης και προώθησης των κέντρων αυτών.

Δεδομένου ότι ελάχιστα χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν μηχανήματα τεχνητού χιονιού, η τεχνητή χιονοκάλυψη είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των κέντρων αυτών, για την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας τους αλλά και για την προσέλκυση επισκεπτών που προγραμματίζουν τις διακοπές τους χωρίς να εξαρτάται ο προγραμματισμός τους αυτός από το επίπεδο της χιονόπτωσης.

Επιπροσθέτως, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για τον ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών.

Αυτό θα επιτευχτεί με τη δημιουργία δραστηριοτήτων, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών τόσο εντός των ορίων των χιονοδρομικών κέντρων όσο και στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η δραστηριοποίηση των κέντρων αυτών σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα αλλάξει τα δεδομένα στην προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της εποχικότητας των κέντρων αυτών αλλά και στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Κλείνοντας, θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί η δέουσα έμφαση στην προώθηση των κέντρων αυτών τόσο για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

*Ξενοδόχος, Υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού ΟΝΝΕΔ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...