Δέκα χρόνια κρίσης ήταν αρκετά. Αρκετά για το πολιτικό μας σύστημα να μάθει από τα λάθη του. Να αφήσει πίσω τις αυταπάτες του. Αρκετά για τους πολίτες για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν οι μάγοι με τα δώρα. Είναι αρκετά για να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Να δούμε τα πράγματα αλλιώς. 

Δεν είμαστε μόνοι μας στον παγκόσμιο χάρτη. Στις ανοιχτές αγορές στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα κληθούμε να σταθούμε με τα δικά μας όπλα, με τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε, σε αυτά πρέπει να χτίσουμε τη εικόνα της χώρας. Αρκετά πληρώσαμε την εσωστρέφεια και τον μιζεραμπιλισμό.

Του Γιώργου Στύλιου*

Το να ξαναχτίσουμε την εικόνα μας στο έξω κόσμο δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτεί στρατηγική, χρόνο, διαρκή προσπάθεια και επιμονή. Κυρίως όμως απαιτούνται τα υλικά πάνω στα οποία θα χτίσουμε τη νέα εικόνα. Και αυτά υπάρχουν και με το παραπάνω.

Κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει κάτι να προσφέρει στην επόμενη ημέρα. Ζούμε σε ένα τόπο με τεράστια παράδοση και πολιτισμό. Μνημεία από την αρχαιότητα και το βυζάντιο, μουσεία με κλασικά και σύγχρονα εκθέματα μοναδικά στο είδος τους, έντονο θρησκευτικό αποτύπωμα παντού. Η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με το μοναδικό κλίμα κάνει τη χώρα μας ξεχωριστό προορισμό.

Εκτός από τον τουρισμό που είναι η βαριά μας βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα από τα δυνατά μας όπλα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Κάθε τόπος έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα ξεχωριστές καλλιέργειες και μοναδικά προϊόντα. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, πρωτοπόρες εξαγωγικές επιχειρήσεις, νεοφυής επιχειρηματικότητα στον τομέα των νέων τεχνολογιών, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, δίνουν το στίγμα μιας χώρας με τεράστιες δυνατότητες. Μιας πολυπολικής Ελλάδας όπου κάθε γωνιά της είναι και ένας διαφορετικός πόλος ανάπτυξης και δημιουργίας.

Για το τέλος άφησα το μεγαλύτερό μας όπλο. Που συνδέει σαν ένα νήμα αόρατο αλλά παντοδύναμο γενιές ολόκληρες. Που μπορεί να κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες απανταχού της γης και όχι μόνο: την ελληνική γλώσσα. Ένα σημείο αναφοράς αλλά και όχημα εξωστρέφειας και κοσμοπολιτισμού. Είναι στο χέρι μας να την αναδείξουμε, να φτιάξουμε το δικό μας «Βρετανικό Συμβούλιο» το δικό μας Ινστιτούτο Γκαίτε, το δικό μας Γαλλικό Ινστιτούτο.   

Αν κάτι πετύχαμε στη μακρόχρονή μας ιστορία το οφείλουμε σε αυτούς που ξανοίχτηκαν στις ανοιχτές θάλασσες χωρίς φόβο για το αύριο. Σε ανθρώπους που μέσα από τις δυσκολίες είδαν ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτούς που στα δύσκολα είδαν τα πράγματα αλλιώς.

*Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας