Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

Ναι μεν, αλλά από το ΝΑΤΟ για το σχέδιο Ζελένσκι

Πλανήτης

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, κρατώντας αποστάσεις ωστόσο από το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι τα μέλη της Συμμαχίας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου το ήμισυ της υποσχεθείσας χρηματοδότησης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχεθήκαμε για το επόμενο έτος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διέθεσαν 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο μισό του 2024 και οι Σύμμαχοι βρίσκονται σε καλή πορεία για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το υπόλοιπο του έτους». Παράλληλα τόνισε ότι η ότι η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν θα είναι σε «πλήρη επιχειρησιακή» ετοιμότητα μέσα στους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος αποκάλυψε σε μια ομιλία στο Κοινοβούλιο το «σχέδιό του για τη νίκη» στον πόλεμο με την Ρωσία και μεταξύ άλλων απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Ρούτε τόνισε πως το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός ηγέτης είναι ένα καλό σημάδι, αλλά ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό στο σύνολό του όπως έχουν τα πράγματα.

«Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι σχεδίασαν αυτό το σχέδιο... Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του, αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», δήλωσε.

Όπως είπε, αυτό το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Θα βρεθεί στο τραπέζι (...) όταν διεξαχθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ/Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος σε απόσπασμα της ομιλίας του Ζελένσκι ότι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει την προμήθεια όπλων και προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ο Ρούτε είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές ότι Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αναφορές αυτές είναι ανησυχητικές.

Ακόμα, επανέλαβε τη θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Ζελένσκι

Το πρώτο σημείο του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελένσκι είναι η έκκληση για επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συστημάτων αεράμυνας, με την ταυτόχρονη χαλάρωση των περιορισμών γύρω από τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία -κάτι που οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη συνέχιση των επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί «πάγωμα» ή παραχωρήσεις «που ανταλλάσσουν το έδαφος ή την κυριαρχία της Ουκρανίας», την ώρα που η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη ενός «ολοκληρωμένου μη πυρηνικού στρατηγικού αποτρεπτικού πακέτου στο έδαφός της, το οποίο θα είναι επαρκές για να προστατεύσει την Ουκρανία από οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι μια ισχυρή αποτροπή θα αναγκάσει τη Ρωσία να «συμμετάσχει σε μια ειλικρινή διπλωματική διαδικασία, για να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα δίκαιο τέλος».

Τα πέντε βασικά σημεία του σχεδίου νίκης του Ζελένσκι

Στο μεταξύ, το Reuters παρουσίασε τα πέντε βασικά σημεία του ουκρανικού σχεδίου κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής «το αργότερο το επόμενο έτος». Υπάρχουν άλλα τρία σημεία, όπως δήλωσε ο Ζελένσκι, τα οποία δεν ήθελε να δοθούν στη δημοσιότητα.

Τα πέντε σημεία του σχεδίου του είναι τα εξής:

1. Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία χρειάζεται μια άνευ όρων ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τώρα. «Κατανοούμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι θέμα του μέλλοντος, όχι του παρόντος. Όμως ο Πούτιν μπορεί να δει ότι οι γεωπολιτικοί του υπολογισμοί οδηγούνται προς την ήττα», είπε ο Ζελένσκι.

2. Ενίσχυση της άμυνας

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται πρέπει να «ενισχύεται αμετάκλητα» και προτείνει διάφορους τρόπους για να γίνει αυτό. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ο περαιτέρω οπλισμός της χώρας και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της, η ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας, η άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων και η συνέχιση των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ρωσικό έδαφος.

3. Αποτροπή

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να αποτρέψουν τη Ρωσία από οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα, δείχνοντας στη Μόσχα ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

«Η Ουκρανία προτείνει να τοποθετηθεί στο έδαφός της ένα ολοκληρωμένο πακέτο στρατηγικής αποτροπής μη πυρηνικής ενέργειας, που θα είναι αρκετό για να προστατεύσει την Ουκρανία από οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια μυστική προσθήκη σε αυτό το μέρος του σχεδίου, αλλά δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

4. Στρατηγικό οικονομικό δυναμικό

Ο Ζελένσκι πρότεινε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους συμμάχους, η οποία θα επέτρεπε κοινές επενδύσεις και χρήση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, που ο Ζελένσκι είπε ότι αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτές περιλαμβάνουν, ειδικότερα, ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο, γραφίτη και άλλους στρατηγικά πολύτιμους πόρους που θα ενισχύσουν είτε τη Ρωσία και τους συμμάχους της είτε την Ουκρανία και τον δημοκρατικό κόσμο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», είπε.

5. Η Ουκρανία να ενισχύσει το ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι πρότεινε ότι μετά τον πόλεμο οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να αντικαταστήσουν ορισμένες από τις δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι στην ουκρανική Βουλή θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Το Κρεμλίνο είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το σχέδιο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράν: «Αρκετά απίθανη η επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικές μας εγκαταστάσεις»

«Αρκετά απίθανη» θεωρεί η υπηρεσία ατομικής ενέργειας του Ιράν πως είναι μια ισραηλινή επίθεση σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας τονίζει ότι...

Ο Μασκ έδωσε 75 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 3 ημέρες για την εκστρατεία υπέρ του Τραμπ

Ποσό μαμούθ κατέβαλε ο Έλον Μασκ για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ο Έλον Μασκ έδωσε μέσα σε τρεις μήνες γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια ...

Φόρτωση άρθρων...