Σε εννιά συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Συγκεκριμένα, συνέλαβαν εννιά Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Πληροφορίες αναφέρουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι το αλιευτικό ξεκίνησε άδειο από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη γέμισε μετανάστες και έπειτα συνέχισε το δρομολόγιό του για την Ιταλία.
Ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς, βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.
«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο Χανς Λάιτενς. Όπως ανέφερε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.
Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί και έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, ενώ όσο περνούν οι ώρες ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για να εντοπιστούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς στις μαρτυρίες τους οι διασωθέντες κάνουν λόγο για 500 έως 750 άτομα, εκ των οποίων περίπου 100 παιδιά και γυναίκες που βρίσκονται στα αμπάρια του πλοίου.
Ανάμεσα στους φερόμενους ως διακινητές που βρίσκονται στα χέρια των αρχών, φέρεται να είναι και ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους, ενώ στον εντοπισμό των διακινητών οι αρχές βασίστηκαν στις μαρτυρίες των μεταναστών που τους υπέδειξαν ως μέλη του κυκλώματος των διακινητών, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.
«Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open.
Ερωτώμενος για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί τόνισε ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, και πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».
Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου αναλαμβάνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι διακινητές είχαν σελίδα στο διαδίκτυο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο, για τη μεταφορά.
Πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6 με 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.
Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.
Στην Καλαμάτα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Στην Καλαμάτα όπου έχουν μεταφερθεί οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου βρίσκεται και η ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βοηθώντας στο έργο των αρχών, των φορέων και των τοπικών ομάδων, διασωστών και εθελοντών μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ανθρώπων αυτών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Παρείχαμε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής. Μετά από αίτημα των αστυνομικών αρχών αραβόφωνος συνάδελφός μας βοηθάει στο έργο της ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών κατά την επικοινωνία της με τους επιζώντες. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές που συνεχίζονται», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Τα μέλη της ομάδας της Ύπατης Αρμοστείας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιους από τους διασωθέντες. «Οι άνθρωποι που επέζησαν από την τρομερή αυτή τραγωδία είναι ακόμα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ έχουν φοβερή αγωνία προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά. Κάποιοι αναζητούν φίλους και συγγενείς τους με τους οποίους συνταξίδευαν», καταλήγει η Στέλλα Νάνου.