«Λόγω της επέλασης της Όμικρον, τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι ακόμα περισσότερα στις επόμενες μετρήσεις», προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπ. Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35.580 κρούσματα, αριθμός που συνιστά νέο «μαύρο» ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Για έκρηξη νέων κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, είπε.

Την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Όσοι έχουν Όμικρον, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, θα νομίζουν πως έχουν ένα απλό κρυολόγημα, αλλά «ας μην το προσπεράσουν. Πρέπει να κάνουν έλεγχο», υπογραμμίζοντας πως «μένει να δούμε αν θα συμβεί στη χώρα μας ό,τι στη Βρετανία, δηλαδή ότι αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα και λίγες νοσηλείες».

Όπως σημείωσε, η «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές συνέστησε η καθηγήτρια, και να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε.

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Πάνω σε αυτό, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται pcr test μετά από ένα θετικό rapid test. Καλό είναι να μείνουμε σπίτι».

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

«Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές», συνέστησε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πάντες να κάνουν ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουν να βγούνε. 

Αναφερθείς στην Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – παρότι θα δούμε περισσότερα σε αριθμό κρούσματα, οι πολίτες που θα νοσηλευτούν ή θα χάσουν τη ζωή τους, θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα». Επισήμανε, πάντως, την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Η Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.