Φαίνεται πως η λογική ότι οι πολίτες οφείλουν «πάρουν τον νόμο στα χέρια τους» δεν περιορίζεται μόνο στους αυτόκλητους «πολιτικοφύλακες» του Έβρου.
Μια ανάρτηση από τις 13 Αυγούστου, στη σελίδα facebook της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου αποτυπώνει αυτό ακριβώς το επικίνδυνο κλίμα που αναπτύσσεται ιδίως σε ακριτικές περιοχές. Είναι ένα κλίμα που αντιμετωπίζει τις αφίξεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο ως «εισβολή», κατηγορεί τις αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά και το κυριότερο καλεί σε κάθε είδους πρακτικές «αυτοδικίας», στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις τύπου Έβρου.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου της Ρόδου καλεί σε «περιπολίες και ό,τι άλλο χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των μεταναστών που φτάνουν στο νησί.
«Πρέπει να δράσουμε όλοι άμεσα. Δεν έχει να κάνει με αλληλεγγύη. Εχει να κάνει με εισβολή», γράφει η Ομάδα και καλεί τους εθελοντές της ευρύτερης περιοχής να οργανωθούν καθώς το «οφείλουμε στα παιδιά μας και στον τόπο μας», γράφουν χαρακτηριστικά στην ανάρτησή τους.
Και παρότι στη Ρόδο δεν είδαμε τελικά να οργανώνονται περιπολίες αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» όπως στον Έβρο, εντούτοις το κλίμα που αποτυπώνεται ιδίως στα σχόλια κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση είναι πολύ χαρακτηριστικό και δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένες είναι ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις και πόσο εύκολα μπορούν να περάσουν και «στην πράξη».
Ραγδαία η αύξηση προσφύγων και μεταναστών στα Δωδεκάνησα
Διπλάσιος ήταν για την προηγούμενη εβδομάδα (14-20 Αυγούστου) ο αριθμός αφίξεων ατόμων ερχόμενων από τρίτες χώρες μέσω θαλάσσης στα Δωδεκάνησα, ο οποίος ανέρχεται σε 632 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτό προκύπτει ως το βασικό συμπέρασμα από την εβδομαδιαία (14-20 Αυγούστου) στατιστική ανασκόπηση για τον νομό μας από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Αν συγκρίνουμε βέβαια τις αφίξεις σε σχέση με τις αντίστοιχες εβδομάδες των δύο προηγούμενων ετών, ο εβδομαδιαίος αριθμός αφίξεων μέσω θαλάσσης φέτος φαίνεται κατά πολύ μεγαλύτερος (χαρακτηριστικό ότι την αντίστοιχη εβδομάδα αναφοράς πέρυσι στα Δωδεκάνησα είχαμε μόλις 36 αφίξεις έναντι 292 φέτος).
Το γεγονός αυτό ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αναμενόμενο μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ των τελευταίων ετών. Υπενθυμίζουμε πως τα προηγούμενα τρία χρόνια σημειώθηκε μία σημαντική μείωση στις αφίξεις ατόμων από τρίτες χώρες σε όλη τη χώρα, τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς, η οποία έως τώρα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ, το 2019 από τις πύλες εισόδου της χώρας καταγράφηκαν οι αφίξεις 74,613 ατόμων, ενώ το 2021 είδαν τη μεγαλύτερη αριθμητική πτώση της δεκαετίας, μετρώντας μόλις 9.157 αφίξεις.
Πληθυσμός στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ)
Συνολικά 2.261 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν επί του παρόντος στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Κω και Λέρου, όπου το 45% εξ αυτών έρχονται από την Παλαιστίνη. Σε ποσοστό 19% και 11% ακολουθούν αντιστοίχως άτομα από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ καταγράφεται και μικρότερος αριθμός ατόμων από το Καμερούν και το Κονγκό.
Οι άνδρες αποτελούν το 68% του πληθυσμού, οι γυναίκες το 15% και τα παιδιά το υπόλοιπο 17% όσων βρίσκονται στις ΚΕΔ Κω και Λέρου.
2 στα 10 άτομα που έρχονται στην Ελλάδα έχουν ως πύλη εισόδου τα Δωδεκάνησα
Προς το παρόν, για το έτος 2023 καταγράφονται 15,652 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τις πύλες εισόδου της χώρας, και ειδικότερα περίπου 3,369 εξ αυτών να γίνονται σε κάποιο νησί της Δωδεκανήσου.
Για φέτος η Κως έρχεται πρώτη ως σημείο υποδοχής (1,487 αφίξεις) ενώ με πολύ μικρή διαφορά ακολουθεί η Ρόδος (1,379 αφίξεις).
Σέρρες: Συνελήφθη 17χρονη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Κρήτη: Απίστευτο ξύλο με σφυριά, καδρόνια, σπρέι πιπεριού στο Κέντρο Υγείας Μοιρών - Τέσσερις τραυματίες
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις