Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι - Τι τους προβληματίζει

Ελλάδα

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων Ευβοίας μετά το νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, το βράδυ της Τρίτης, καθώς και το μπαράζ δονήσεων που παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο.

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως το σκηνικό περιπλέκεται αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούνε ποιος είναι τελικά ο κύριος, ενώ δεν αποκλείουν κάποιο ισχυρότερο.

Στην κοινότητα των Ζαράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Τρανό, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα σε σπίτια και άλλα κτίρια».

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:06 στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, σύμφωνα με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, στο ίδιο δηλαδή σημείο με τις πρωινές δονήσεις, και σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αθήνα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαίωσε όσα είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για το χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού»

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.»

Ερωτηθείς για όσα είπε ο καθηγητής Τσελέντης (Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα), απάντησε:

«Η έκλυση ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι μία προ σεισμική μεθοδολογία, η οποία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, το ραδόνιο εκλύεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από μεγάλα ρήγματα. Όταν έχουμε διαφοροποίηση αυτής της έκθεσης του ποσοστού έκλυσης, υποψιαζόμαστε τι μπορεί να σημαίνει και να συνδέεται με μία σεισμική δραστηριότητα. Όμως δεν είμαστε πάντα σίγουροι.

» Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου».

Ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Μιλώντας στον evima, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός».

«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε, από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό. «Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλήθος κόσμου στη χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου - Φωτογραφίες

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου υποδέχθηκε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πλήθος κόσμου, σε μια χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση, με έντονο εορταστικό χαρακτήρα. Περισσότερα...

Φόρτωση άρθρων...