«Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί κατά της Ελλάδος αλλά και αν ακόμα το πράξει, η Ελλάδα είναι περισσότερο από ικανή να κονιορτοποιήσει τον Τούρκο εισβολέα.»
Του Βασίλειου Γρηγ. Παπαδάκη*
Σ’ αυτόν τον πεντάστηλο τίτλο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδος «Ακρόπολις» των αδελφών Αθανασίου και Διονυσίου Μπότση, συμπυκνούται η κατ’ερωταπόκρισιν συζήτηση με τον Thomas Francis Eagleton δημοκρατικό Γερουσιαστή (1968-1987), Missouri Η.Π.Α.
Η αποκλειστική συνέντευξη, δόθηκε στον γράφοντα στις 30 Δεκεμβρίου 1975, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τον πρέσβυ ε.τ. κ. Δημήτριο Μπήτσιο και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον κ. Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ποιος Αμερικανός αξιωματούχος θα αποτολμούσε εμφερή δήλωση διακινδυνεύοντας το κύρος του εν έτει 2017, επί πρωθυπουργίας του δείλαιου, εργολάβου του Ε.Μ.Π. και των δύο ομολόγων υπουργών, επιβατών της εξουσίας? Ώ καιροί! Ώ ήθη!
Παραθέτω αυτούσιες τις απαντήσεις του Γερουσιαστή Thomas (Tom) Eagleton (1929-2007). Υποψήφιος αντιπρόεδρος υπό τον George Stanley McGovern (1922-2014) στις Προεδρικές εκλογές 1972. Νικητής ο Ρεπουμπλικάνος Richard Milhous Nixon (1913-1994).
Οι απαντήσεις:
«Βρίσκομαι στην Ελλάδα προσκεκλημένος της ελληνικής Κυβερνήσεως. Αγαπώ τους Έλληνες και την πατρίδα σας. Δεν θα γίνει πόλεμος στο Αιγαίο. Αυτοί που επιχειρούν μία τέτοια σύρραξη πρέπει να είναι σχιζοφρενείς. Εύχομαι να μη διαψευσθώ.»
«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Αμερική, αμφότερες ηγετικές δημοκρατίες, η αρμονική συνεργασία και φιλία μέσα σε έναν κόσμο που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις σπανίζουν και βρίσκονται υπό συνεχή απειλή.»
«Η Τουρκία επετέθει κατά της ανυπεράσπιστης Κύπρου την στιγμή κατά την οποία η αμερικανική Κυβέρνηση είχε περιπέσει σε αδράνεια λόγω της γνωστής υποθέσεως Watergate η οποία οδήγησε, τον επί μίαν εξαετίαν (1968-1974) ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Νίξον, σε παραίτηση.»
«Διεφώνησα με τον Henry Kissinger, υπουργός Eξωτερικών, (1973-1977), νόμπελ Ειρήνης 1973, σε βασικά θέματα που αφορούσαν στην αντιμετώπιση της κυπριακής συμφοράς.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Αμερική κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσεως δεν έδειξε το απαιτούμενο σθένος και την θέληση να αποτρέψει μία τέτοια καταστροφή. Δεν μπορώ μέσα σε λίγες γραμμές να αλλάξω την γνώμη των ανθρώπων αυτών.
Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη καλοσύνη και αξιοπρέπεια στην Αμερική. Μερικοί δεν το παραδέχονται. Το κακό που πράττει ο άνθρωπος ζει μετά από αυτόν, το καλό όμως θάβεται μαζί του».
«Η Αμερική είναι μία μεγάλη χώρα και σαν μεγάλη χώρα πράττει και μεγάλα σφάλματα. Αυτοί που μας κατηγορούν να θυμηθούν τη βοήθεια που προσφέραμε στην Γερμανία και Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χώρες που ήσαν μισητοί εχθροί, χάρη στην συμπαράσταση της Αμερικής μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν».
«Η Ελλάδα και η Τουρκία με την αποφασιστική ενέργεια του προέδρου Χάρρυ Τρούμαν γλύτωσαν από την δαγκάνα του Κομμουνισμού. Η Τουρκία έχει ποικίλους δεσμούς με την Δύση αν και μεγάλο τμήμα της ανήκει πολιτισμικά και γεωγραφικά στον ασιατικό χώρο.
Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα μ’ ένα λαμπρό παρελθόν και ένα εξ’ ίσου λαμπρό μέλλον, με ισχυρούς δυτικο-ευρωπαϊκούς δεσμούς».
Εν έτει 2017 η Ελλάδα ένα τρόπο αποτελεσματικής άμυνας έχει. Να παραμείνει στην Ευρωζώνη με κοινό νόμισμα το Ευρώ. Έξω από την αλεπότρυπα της άγνοιας, της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης.
Η Ευρώπη σε στενή συνεργασία με τον ιστορικό της σύμμαχο, τις Η.Π.Α., αποτελούν παγκόσμια υπερδύναμη με κοινά συμφέροντα στόχους και ενιαία εξωτερική πολιτική. Η ύπαρξη της Ε.Ε. είναι συνυφασμένη με αυτήν των Η.Π.Α.
Μέσα στην Ευρωζώνη καμία χώρα, καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να απογυμνώσει την Ελλάδα από την πολιτιστική της ακτινοβολία, το ένδοξο παρελθόν και την προσήλωση στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Η Ε.Ε. μπορεί και πρέπει να γίνει πηγή ειρήνης, ισορροπίας και ρυθμιστής της τύχης του κόσμου.
*Δημοσιογράφος, επίτιμο μέλος Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις