Το φως της δημοσιότητας βλέπει ο διάλογος ανάμεσα στον σταθμάρχη και στον μηχανοδηγό προτού μπει ο συρμός του Προαστιακού που βρισκόταν στην Δουκίσσης Πλακεντίας, σε γραμμή του Μετρό, 

Σύμφωνα με το MEGA, ο συρμός μπήκε σε λάθος γραμμή, καθώς ο σταθμάρχης κυκλοφορίας στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών ξέχασε να γυρίσει το κλειδί, περιμένοντας να φτάσει πρώτα συρμός του Mετρό. Όταν διαπίστωσε ότι προπορεύεται ο Προαστιακός, αμέλησε να χαράξει νέα πορεία, στέλνοντας την αμαξοστοιχία σε λάθος γραμμή.

Ο μηχανοδηγός συνέχισε την πορεία του για λίγα μέτρα μέχρι να αρχίσει να χτυπάει ο αισθητήρας στους πίνακες τηλεδιοίκησης στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, τότε ήταν που του έδωσαν εντολή να ακινητοποιήσει το τρένο ακριβώς μπροστά από την υπόγεια σήραγγα του μετρό. 

O μηχανοδηγός, υπό το φόβο ατυχήματος, χαμήλωσε ταχύτητα, κινούμενος στη λάθος γραμμή για περισσότερο από 1 χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, ο μηχανοδηγός του προαστιακού αν και είδε τα δύο φωτοσήματα των οποίων οι ενδείξεις τον προειδοποιούσαν για την είσοδό του συρμού στις γραμμές του Μετρό, όμως τα παραβίασε και τα δύο και αφού τα προσπέρασε, σταμάτησε και επικοινώνησε με το ΣΚΑ.

Ο διάλογος μηχανοδηγού – σταθμάρχη

Μηχανοδηγός: Βλέπω δυο πορτοκαλί μπροστά μου φωτοσήματα.

Σταθμάρχης: Σταμάτα και πάμε πίσω.

Εισαγγελική έρευνα

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αριστείδη Κορέα, προκάλεσε το νέο περιστατικό με τρένο του Προαστιακού το οποίο παραλίγο να μπει στο δίκτυο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ειδικότερα, ο Aριστείδης Κορέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας μετά την αποκάλυψη του παραπάνω περιστατικού, το οποίο έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Στο πλαίσιο της επείγουσας έρευνας την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Ανδρέου θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.