Ο Πρόεδρος του κόμματος Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα Γιάννος Γραμματίδης, σε έναν νοητό διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βάση της πρόσφατης ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ στη ΔΕΘ.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Σε καλωσορίζω κι εγώ σαν το νέο άνθρωπο που κατάφερε να ανέβει στο ύπατο αξίωμα του κόμματός του. Αλλά ας δούμε τώρα και τις δεσμεύσεις σου απέναντι στον ελληνικό λαό.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα τη συμφωνία αλήθειας»... «Οι πολίτες πια ξέρουν: ΣΥΡΙΖΑ ίσον: -Φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση. -Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση. Αυτήν την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας»... « Ο κ. Τσίπρας τελικά μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους»... «Η αποστολή μου σήμερα και η ευθύνη μου προς τους Έλληνες πολίτες είναι να προτείνω ένα σχέδιο για το μέλλον και όχι να αναλύσω το παρελθόν.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Προϋπόθεση της συμφωνίας αλήθειας είναι η ανάληψη εκ μέρους σου των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του κόμματός σου για την δημιουργία ενός κομματικού κράτους και την άσκηση μη φιλελεύθερων και ορθολογικών πολιτικών πριν από το 2010 που οδήγησαν στο 2010 κι ευθυνών για την αμαχητεί προσχώρηση σε δυσβάστακτες όσο κι αδιέξοδες μνημονιακές υποχρεώσεις μετά το 2010. Αυτήν την Ελλάδα που περιγράφεις, την φτωχότερη και την ηττημένη, δεν μας την κληροδότησε μόνο ο Τσίπας αλλά και οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μήπως τελικά όμως ακόμη κι εσύ φοβάσαι τις εσωτερικές σου ισορροπίες με τις κάθε λογής βαρονίες που σε κρατούν απόλυτα εξαρτημένο και άρα αδύναμο να εγγυηθείς την όποια συμφωνία αλήθειας;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Μια Ελλάδα που παραμένει ένα απέραντο και αδιέξοδο δικαστήριο για το χτες δεν μπορεί να γίνει ένα μεγάλο και φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο»... «Ένα είναι βέβαιο: Δεν περισσεύει κανείς από τον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Συμφωνώ … αναρωτιέμαι όμως, αν και πάλι αφήσουμε ατιμώρητη κάθε πράξη εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας και σφαγιασμού της ευημερίας των πολιτών πως θα αντικρύσουμε στα μάτια τους συνταξιούχους των πετσοκομμένων συντάξεων, τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους στην σύγχρονη μετανάστευση, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και τους χιλιάδες εμπόρους και επιχειρηματίες που είδαν μία ζωή που έχτιζαν να θυσιάζεται για να ζήσει το κομματικό κράτος;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην πατρίδα μας ... Αλλά ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό, ένα εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας ... Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συν-διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Πολύ φοβάμαι ότι έχεις μπερδευτεί αγαπητέ Κυριάκο ανάμεσα στις έννοιες του εθνικού οράματος και του οδικού χάρτη. Όλες οι παράμετροι του εθνικού οράματος που αναφέρεις δεν συνιστούν εθνικό όραμα αλλά αποτελέσματα πολιτικών επιλογών. Άλλωστε τα οράματα εξαντλούνται λιτά σε μία λέξη ή σε μία φράση. Παρεμπιπτόντως, να το όραμα της Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας για την Ελλάδα: στα επόμενα δέκα χρόνια να γίνει η χώρα μας Παγκόσμιο Κέντρο Κλασσικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών. Αλλά, όπως και οι προκάτοχοί σου, αναιρείς την χρησιμότητα του οδικού χάρτη, αφού προτού θέσεις τον οδικό χάρτη, θα έπρεπε να υπάρχει ο ξεκάθαρος οικονομικός στόχος. Πρέπει δηλαδή να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα τι οικονομία θέλουμε τα επόμενα 30-50 χρόνια, οικονομία βιομηχανική, τουριστική, αγροτική, πολιτιστική, μήπως συνδυασμό κάποιων από αυτές; Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, τι οδικό χάρτη και προς ποια κατεύθυνση υπόσχεσαι να μας πας αγαπητέ Κυριάκο;
Με μπερδεύεις δε τελείως με το αμίμητο: «Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς (sic!) μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές». Αλήθεια τι νέα οικονομική επινόηση είναι η «κοινωνική οικονομία της αγοράς»; Η φιλελεύθερη λειτουργία της αγοράς που πράγματι παράγει πλούτο δεν σε ικανοποιεί πια;
Για παράδειγμα, εμείς στη Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα μιλάμε για την ακώλυτη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που πρέπει να είναι ικανή να παράγει πλούτο με αποτέλεσμα να μπορεί να σχηματίζεται κοινωνικό μέρισμα μέσα από την ανταποδοτικότητα των φόρων.
Εκτός κι αν έχεις εφεύρει ένα σύνθετο σοσιαλιστικό-φιλελεύθερο μοντέλο, που όλοι οι οικονομολόγοι μέχρι σήμερα αγνοούν, με σκοπό να κάνεις το μεγάλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, προοπτική πού ήδη διαφαίνεται κι από τα ανοίγματά σου στον χώρο αυτό, όπου όμως δεν ανήκεις και φυσικά δεν τον ξέρεις. Αν αυτό είναι αλήθεια, να το πεις ευθέως στα μέλη και τους οπαδούς της ΝΔ, σε αυτούς πού 40 χρόνια πριν πίστεψαν στις αρχές τού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που εξήγγειλε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να ... χαρούν.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνο την επιστροφή στην «οικονομική κανονικότητα». Είμαστε ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Εδώ με τελειώνεις με τα «πέρα-δώθε» σου που μόνο στόχο έχουν αλίευση ψήφων. Σου χρειάζεται ιδεολογικό στίγμα ξεκάθαρο που να πείθει και είναι φανερό δεν το έχεις.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Τέλος το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες. Στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια. Στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργική φιλοδοξία. Στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Μου έλεγαν ότι μελετάς τις θέσεις της Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας, αλλά όχι και μέχρι του σημείου να αντιγράφεις αυτούσια κομμάτια της Ιδρυτικής της Διακήρυξης! … αυτό βέβαια είναι θετικό και φυσικά, επικροτώ τις θέσεις “μας”.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Συμφωνούμε. Έχεις όμως προφανώς ξεχάσει ότι η οικονομία μας δεν βρίσκεται μόνο σε ύφεση, αλλά σε διαρθρωτική κατάρρευση, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος πρέπει πρώτο να κάνει την αρχή με μεγίστη αύξηση του κονδυλίου του ΠΔΕ μέσα από νέο χρήσιμο δανεισμό ώστε να αρχίσουν ή να συνεχισθούν έργα υποδομών που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την πρώτη πνοή στην οικονομία που βρίσκεται κυριολεκτικά στην εντατική. Αλλά αυτό θέλει διαπραγμάτευση (επιτέλους για πρώτη φορά) με τους δανειστές, για το περιεχόμενό της οποίας, πιστεύω ότι θα μιλήσουμε σε λίγο.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα. »
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Είδες, σου το είπα: το πρόβλημα του οδικού χάρτη θα το βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου. Σε τι εξαγώγιμα αγαθά και υπηρεσίες αναφέρεσαι; Εννοείς προφανώς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Γιατί δεν εξηγείς ότι η παραγωγή τέτοιων αγαθών και υπηρεσιών θέλει μία ολόκληρη στροφή της παραγωγικής διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση; Αλλά για να καθορίσεις τη νέα παραγωγική διαδικασία πρέπει πρώτα να την περιγράψεις και στη συνέχεια να καθορίσεις τη διαδικασία της στροφής. Λυπηρό που καταφεύγεις σε αοριστίες οι οποίες φοβούμαι ότι θα αυξηθούν κατά την κουβέντα μας.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής»... «Η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει αλλά θα συμπληρώσει και το πρόγραμμα με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Ενώ στη βάση συμφωνούμε, ότι δηλαδή πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, γιατί δεν μας δίνεις ούτε ένα παράδειγμα «εμπροσθοβαρούς μεταρρύθμισης» (sic!) και παράλληλα δεν μας λες έστω και μία επιπρόσθετη μεταρρύθμιση (αοριστίας συνέχεια ιδιαίτερα μάλιστα όταν η μεταρρύθμιση είναι ουσιωδέστατη σαν έργο για την οικονομία και θα όφειλες να ξέρεις έστω και μία τέτοια). Την ίδια στιγμή εξαγγέλλεις οδικό χάρτη ή στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ομολογώντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει με την απίστευτη δήλωση ότι όλα αυτά «… θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας …» κάπου εδώ και ο πιο καλοπροαίρετος έχει πλέον μπερδευτεί.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Πρώτη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του ριζοσπαστικού σχεδίου είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ομοιογενής και απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων, των ικανών, που να πιστεύουν στην κοινή αποστολή και να εργάζονται συλλογικά για το πετύχουν. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Ως πρωθυπουργός δεν σκοπεύω να γίνω ένας διαιτητής ανάμεσα σε αντικρουόμενες κυβερνητικές φράξιες, ούτε να ανεχθώ έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. »
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Αγαπητέ Κυριάκο, είμαι και αρκετά μεγαλύτερός σου και με πολύ μεγαλύτερη θητεία ιδιαίτερα στον πολιτικό σου χώρο, όπου, ως γνωστόν, είσαι φιλοξενούμενος. Προσπάθησα να κλείσω τα μάτια μου και να περιδιαβώ ένα προς ένα τα πρωτοκλασάτο στελέχη σου. Διέκρινα βαρονίες, υποτελείς βαρονιών, περαστικούς, γραφικούς και επίδοξους δελφίνους που μέχρι την άνοιξη του 2017 θα δείξουν πολύ καθαρά τις πραγματικές τους προθέσεις απέναντί σου. Είναι ακριβώς όλοι αυτοί που περιμένουν ήδη την μετά Κυριάκο εποχή κι αυτό εκφράζεται με την «δημοσκοπική σου επιτυχία» να έχεις επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή σου συσπείρωση σε ποσοστό εποχής Μεϊμαράκη, δηλαδή χωρίς να συσπειρώνεις το σύνολο της ΝΔ. Αλλά για να συνεχίσω, διέκρινα και δευτεροκλασάτους που ήδη εμφανίζεις σε διάφορους ρόλους. Οι περισσότεροι δοκιμάσθηκαν και στο παρελθόν σε κυβερνητικές θέσεις εν στενή και εν ευρεία έννοια και ήδη ο λαός βλέπει το χαΐρι τους πάνω στο πετσί του. Τι σε κάνει να πιστεύεις, αγαπητέ Κυριάκο, ότι θα καταστούν τώρα άριστοι εκείνοι που απέδειξαν ότι στο παρελθόν ποτέ δεν ήταν; Θα εκτιμούσα μία ειλικρινή σου απάντηση.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Όμως, θα θέσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης: Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας: Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη. Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Ξέχασες τρία πεδία πού είναι και τα σοβαρότερα: πρώτον κατά προτεραιότητα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (αλήθεια, γιατί ούτε κουβέντα για αυτό στην ομιλία σου;) με χρονική επιμήκυνση των ωριμάνσεων και περίοδο χάρητος τουλάχιστον 40 χρόνων (όπως άλλωστε συμφωνεί και το ΔΝΤ μετά και από δική μας δημόσια παρέμβαση) ώστε να δημιουργήσουμε έτσι σοβαρό δημοσιονομικό χώρο. Δεύτερον, νέο δανεισμό ή εμπροσθοβαρείς ήδη οφειλόμενες καταβολές των δανειστών ώστε να αυξήσουμε δραματικά το ΠΔΕ, για το οποίο εξίσου ούτε λόγος στην ομιλία σου. Κι όλα αυτά στη λογική των δυναμικών αντί των αριθμητικών ισοδυνάμων που πρώτη η Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα εισήγαγε εδώ και τέσσερα χρόνια στον δημόσιο διάλογο και που φαίνεται ότι αρχίζεις κι εσύ να ασπάζεσαι. Τρίτο, τέλος, να υπάρξει μία εκ βάθρων αναθεώρηση του τι σημαίνει διαπραγμάτευση, όπου πέρα από την ορθολογικά δομημένη επιχειρηματολογία, την σοβαρότητα, την αξιοπιστία και τα ακριβή για πρώτη φορά στοιχεία, απαιτείται και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής αλλά και δημόσιας διπλωματίας.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Δεν είναι νομίζω φρόνιμο να επιχειρείς αριθμητικές προσεγγίσεις σε ένα περιβάλλον ραγδαίας οικονομικής επιδείνωσης, με μεγέθη συνεχώς συρρικνωμένα και με μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη εξαντλήσει την θητεία της. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι, ακόμα κι αν είχαμε αύριο εκλογές, σε ένα χρόνο θα πετύχαινες ανάπτυξη 4% μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορούν να πείσουν κανένα σε συνδυασμό βέβαια και με τις περί εσόδων κι εξόδων εξαγγελίες σου που θα συζητήσουμε αναλυτικά παρακάτω.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση: 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Θα ήθελα πολύ να έδινες παραδείγματα. Σίγουρα και μπορούν να γίνουν περισσότερες περικοπές, αλλά πού;
Αν προτίθεσαι να περικόψεις κι άλλο π.χ. τις καταναλωτικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας (που δεν έχει ούτε κόλλες Α4 να χρησιμοποιήσει όπως δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε καν τα παροπλισμένα οχήματα της) ή του Πυροσβεστικού Σώματος (που ήδη εξαρτάται από ιδιωτικές χορηγίες για να αλλάζει ελαστικά ή να συντηρεί τα πυροσβεστικά του μέσα), τότε είσαι σε λάθος κατεύθυνση. Αν όμως δηλώσεις ότι θα περικόψεις όλα τα σκανδαλώδη προνόμια βουλευτών, Υπουργών, Πρωθυπουργών, τ. Πρωθυπουργών, τ. Προέδρων της Βουλής και τ. Προέδρων Δημοκρατίας όταν ο λαός πένεται, τότε θα πω ένα μεγάλο μπράβο.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Παρακαλώ μη με θεωρείς αφελή. Ως γνωστόν οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ περιέρχονται στο Υπερταμείο, ενώ οι εναπομένουσες επιδοτούνται αδρά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σωρεύοντας υψηλότατες ζημίες. Αυτή είναι η αλήθεια. Άρα η πρόβλεψη σου είναι εντελώς αόριστη και μη επαληθευμένη. Αλήθεια, τι σκοπεύεις να κάνεις με το Υπερταμείο που συγκεντρώνει όλη την κρατική περιουσία (περιλαμβανομένων και αρχαιολογικών χώρων); Και με την ευκαιρία αυτή τι σκοπεύεις να κάνεις για δύο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, την ναυπηγοεπισκευαστική και την αμυντική βιομηχανία που ειδικά την τελευταία το 3ο Μνημόνιο οδηγεί στον οριστικό της αφανισμό μέσα από την απαξίωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΑΒ; Δεν σε έχουν πληροφορήσει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζονται σε έναν βαθμό στην εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών και στην επισκευή αεροσκαφών, αρμάτων μάχης κι οχημάτων; Και δεν σε προβληματίζει το πρόσφατο ατύχημα με το ελικόπτερο Απάτσι που μπορεί κάλλιστα να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που σου περιέγραψα; Ή το ότι πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής παραμένουν δεμένα επί μακρόν ελλείψει ανταλλακτικών σε βαθμό υπονόμευσης της εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας; Για να μη μιλήσω για την μείωση των εκπαιδευτικών ωρών των Ενόπλων Δυνάμεων κι αλλά πολλά πού δεν είναι τού παρόντος. Προφανώς θα είσαι ενημερωμένος, αλλά διά της σιωπής σου δεν το δείχνεις. «Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. » Εννοείς ευθέως ότι το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη. Δεν κάνεις όμως καμιά ανακοίνωση περί των γενικών του στοιχείων και χαρακτηριστικών. Πώς λοιπόν θα το αξιολογήσουμε, εάν υπάρχει;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η "μείωση δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (και δη κατά 140 εκ. ευρώ) λόγω του εξαιρετικά δυσμενούς κλίματος για την Ελλάδα στις Διεθνείς Χρηματαγορές, της μηδενικής εγχώριας ρευστότητας, των capital controls κλπ. Γίνε πιο συγκεκριμένος γιατί το νούμερο δεν βγαίνει.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Αυτό κι αν είναι αυθαίρετο καθόσον πλήθος εξ αυτών των υποδομών περιέρχονται άμεσα στο Υπερταμείο.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Σε ποιές δομές αναφέρεσαι συγκεκριμένα; Υπονοείς ότι θα υπάρξουν και απολύσεις; Γιατί δεν το ξεστομίζεις δείχνοντας πολιτικό θάρρος; Εγώ λοιπόν να σε ενημερώσω ότι πρόκειται για 27,700 προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιαίτερα στις Γενικές Γραμματείες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, στα γραφεία των Υπουργών των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και αλλού. Τί συγκεκριμένα προτίθεσαι να κάνεις για όλα αυτά;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Είσαι επιεικής. Θα κοστίσουν παραπάνω και θα πρέπει να κοστίσουν παραπάνω αν συνυπολογίσεις π.χ. την απαραίτητη αύξηση του ΠΔΕ περί του οποίου σιωπής.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Σου απέδειξα παραπάνω ότι κάνεις λάθος στους υπολογισμούς της περικοπής των δαπανών που σου σχολίασα. Συνεπώς, δεν υπάρχει αντιστοιχία παρεμβάσεων και περικοπής δαπανών.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Και για όσους δυσπιστούν απέναντι στην αδιαπραγμάτευτη θέση μας για «Οικονομία στο Κράτος», δεσμεύομαι για κάτι ακόμα: Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας.»
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Αν δω αυτό να γίνεται, θα είμαι ο πρώτος που θα το χειροκροτήσω.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Πρώτον, η δημόσια παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας … Δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Η παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους. »
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Φτωχές και λίγες οι κουβέντες σου για την παιδεία αγαπητέ Κυριάκο. Κουβέντα για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια παιδεία που διαμορφώνει χαρακτήρες μαζί με την οικογένεια. Κουβέντα για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, για τα κονδύλια που απαιτεί η παιδεία, για τη σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές. Θα επαναφέρεις το νόμο Διαμαντοπούλου που ψηφίσθηκε από την συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι; Και τέλος, ποιά είναι η θέση της ΝΔ στο θέμα σχέσεων Εκκλησιάς και Κράτους; Απαιτεί γενναιότητα η αναφορά σε όλα αυτά τα ουσιώδη θέματα και αποτελεί προγραμματική φτώχεια η μη αναφορά τους.
Συγγνώμη τώρα πού παίρνω το λόγο χωρίς προηγούμενη εισήγηση σου αλλά φοβάμαι ότι για την ταμπακιέρα δεν είπες κουβέντα απόψε. Πιο συγκεκριμένα, ξέρεις για τα προβλήματα της Υγείας που ταλαιπωρούν τόσο τους πολίτες όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν σε απασχολεί το θέμα;
Φαίνεται ότι ομοίως δεν σε απασχολεί το ασφαλιστικό πρόβλημα που καταδυναστεύει τωρινούς συνταξιούχους κι απειλεί την επιβίωση των νέων συνταξιούχων. Θα καταργήσετε το Νόμο Κατρούγκαλου και θα επαναφέρετε τα επίπεδα των συντάξεων στα επίπεδα προ του 2012 όπως έχει προτείνει η Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα; Ποιά είναι η δίκη σας συγκεκριμένη προγραμματική θέση;
Τι θα κάνετε με τα ειδικά μισθολόγια όπου κρατούνται σε μόνιμη νομοθετική ομηρεία κι αβεβαιότητα άνθρωποι που προσφέρουν ουσιωδώς στην κοινωνία και την εθνική μας ασφάλεια;
Τέλος, ούτε κουβέντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις που μαστίζονται από την δημοσιονομική λιτότητα με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας σε μία εποχή που η Ελλάδα έχει διεθνώς αποδυναμωθεί υπονομεύοντας και τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα. Για να είμαι δίκαιος να σού πω ότι ούτε ο Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για όλα αυτά τα ουσιώδη θέματα. Αλλά ούτε κι εσύ;
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεύτερον, για την δική μου κυβέρνηση η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας δεν είναι μόνο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές. Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων. »
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ: Μα ούτε λέξη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα; Δεν αποτελεί αυτό μείζον θέμα ασφάλειας για τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες τόσο της νησιώτικης όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας; Δεν αποτελεί επιπλέον το μεταναστευτικό μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας με βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή; Για παράδειγμα η Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα έλαβε θέση και πρότεινε τη χρήση σαν προαναχωρισιακών κέντρων παροπλισμένων πλωτών μέσων για την προσωρινή οργανωμένη φιλοξενία 12,000 προσφύγων και μεταναστών για την αποσυμφόρηση των νησιών μας σε πρώτη φάση, με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, την Frontex και την Europol. Τη θέση αυτή μερικώς ασπάσθηκε ακόμα και η κυβέρνηση Τσίπρα. Η ΝΔ τί πρότεινε αγαπητέ Κυριάκο;
Λες παραπάνω: «Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα». Ε λοιπόν, η νέα Ελλάδα της ΝΔ ποτέ δεν θα είναι νέα γιατί θα βασίζεται σε παλιά και φθαρμένα υλικά. Μόνο τα μυαλά των νέων ανθρώπων, αυτών που δεν διετέλεσαν ποτέ πολιτικοί ή πολιτικάντηδες, τα σύγχρονα μυαλά των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, αυτά μόνο εγγυώνται μία Νέα Πορεία, μία Νέα Ελλάδα αγαπητέ μου Κυριάκο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου βάλω κι εγώ μία ερώτηση. Είναι ίσως πάνω στο ουσιωδέστερο θέμα: Για να τα πετύχεις όλα αυτά χρειάζεσαι να επαναδιαπραγματευθείς με τούς θεσμούς το 3ο Μνημόνιο. Χρειάζεσαι κι επιπλέον χρήσιμο δανεισμό η εμπροσθοβαρείς καταβολές συμφωνηθέντων. Εάν παρά τις καλές σου προθέσεις και την ορθολογική (ελπίζω) επιχειρηματολογία σου οι θεσμοί αρνηθούν κάθε σχετική συζήτηση κι εν των μεταξύ οι ανάγκες της χώρας θα τρέχουν όπως και η διαρθρωτική της κατάρρευση, τότε τί σκοπεύεις να κάνεις; Πρέπει να ενημερώσεις τον ελληνικό λαό από τώρα σε σχέση με την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου που κάθε συνετός νοικοκύρης, έμπορος ή ηγέτης οφείλει να έχει για την οικογένειά του, την επιχείρηση του και τον λαό του αντίστοιχα. Ποιό είναι το δικό σου;
Ευχαριστώ για τον ενδιαφέροντα διάλογο.
Γιάννος Γραμματίδης