Δευτέρα
13 Ιανουαρίου 2025

Ο γρίφος των μεταρρυθμίσεων και ο σπουδαίος ρόλος της επόμενης Κυβέρνησης

Ελλάδα

Στην Ελλάδα με όλα αυτά που έχουν διαδραματισθεί, τα τελευταία χρόνια έως πρόσφατα, όπως: διεθνής ανυποληψία, συρρίκνωση του ΑΕΠ, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου μέσω επαναλαμβανόμενων μειώσεων μισθών και συντάξεων, φυσικές καταστροφές, δεκάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, φυγή πάνω από 500.000 νέων στο εξωτερικό, θα πρέπει όλα αυτά να προβληματίσουν σοβαρά την επόμενη Κυβέρνηση που το πιθανότερο είναι να είναι μία αυτοδύναμη ή συνεργαζόμενη με άλλες πολιτικές δυνάμεις Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να μιλήσει από τώρα με ξεκάθαρη γλώσσα για συγκεκριμένα πράγματα και μεταρρυθμίσεις που είναι ανάγκη να γίνουν στον τόπο.

Την παρούσα κυβέρνηση βαραίνει ένα τρίτο μνημόνιο που στοίχισε πάνω από 100δις ευρώ που θα βγουν ‘’στην πλάτη‘’ του ελληνικού λαού, αναιμική ανάπτυξη καθώς θα «παλεύει» και θα πρέπει να υπερκεράσει τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060 ώστε να γίνει δυναμική ανάπτυξη, επενδυτική ακαμψία με υστέρηση μεγάλων επενδύσεων που μένουν κολλημένες στα υπουργικά συρτάρια, εξαγωγική οκνηρία λόγω χρόνιας αδυναμίας διαχωρισμού εμπορεύσιμων και μη προϊόντων καθώς και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που εμφαντικά πρέπει να «τροχοδρομηθεί» το τραίνο της ελληνικής οικονομίας.

Δρ. Αντώνη Ζαΐρη*

Ωστόσο στο εξής αν θέλουμε να αλλάξει κάτι , αλλά και επειδή πολλά από τα προηγούμενα έχουν χιλιοειπωθεί, σε οποιαδήποτε ποιοτική ανάλυση των εκφραζόντων δημόσιο λόγο θα πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις καθώς και λίστα συγκεκριμένων προτεραιοτήτων στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Δεν αρκεί λοιπόν ο σαφής, συγκεκριμένος και καλών για τη χώρα προθέσεων πολιτικός λόγος του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς επίσης και αρκετών πολιτικών στελεχών της Αντιπολίτευσης.

Πολιτικός λόγος που αφορά πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης (επιχειρηματικότητα, απελευθέρωση υγιών δυνάμεων, άρση εμποδίων επενδύσεων κα) και μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται άμεσα στη λειτουργία της Δημόσιας διοίκησης (γραφειοκρατία, διαφθορά, απονομή Δικαιοσύνης).

Πρέπει αντίστοιχα να τραβήξουν "μπροστά από το κάρο" και άλλα νέα στελέχη που η μέχρι τώρα εμπειρία από τηλεοπτικές εμφανίσεις των 5-6 νέων στελεχών που πολυεμφανίζονται είναι απογοητευτική, άνευρη, με λόγο "ξύλινο", παρελθοντικό και κενό περιεχομένου.

Αν θελήσουμε τώρα στη συνέχεια να σταθούμε για παράδειγμα τις δώδεκα (12) κρίσιμες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής δουλειάς για την επόμενη κυβέρνηση αυτές θα πρέπει καταρχάς, να έχουν πυκνό συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό υλοποίησης και κατά δεύτερον, αφού αξιολογηθούν ότι απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη αλλά βελτιώνουν και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, συμπυκνώνονται μέσω των εξής απλών ερωτημάτων:

• Τι σημαίνει άρση της γραφειοκρατίας από την ίδρυση μιας Νέας επιχείρησης μέχρι τη διεκπεραίωση μιας απλής εργασίας του πολίτη πχ στην Εφορία;

• Τι σημαίνει πάταξη της διαφθοράς αν πιαστεί δημόσιος λειτουργός να χρηματίζεται;

• Τι σημαίνει γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης που «φρενάρει» τις ξένες επενδύσεις;

• Ποιός είναι ο στόχος επενδύσεων για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και τι σημαίνει απελευθέρωση των εκκρεμούντων επενδυτικών σχεδίων;

• Τι σημαίνει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και έμφαση κινητροδότησης του υγιώς επιχειρείν;

• Τι σημαίνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους αιχμής πχ εστίαση;

• Τι σημαίνει δημιουργώ προϋποθέσεις για επαναπατρισμό της Νέας γενιάς που έχει αναζητήσει επαγγελματική προοπτική εκτός Ελλάδος;

• Τι σημαίνει συγκεκριμένα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και πως θα γίνει;

• Τι σημαίνει πρακτικά απελευθέρωση επενδύσεων;

• Τι σημαίνει δημόσιο Πανεπιστήμιο;

• Τι σημαίνει και πως θα λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

• Τι σημαίνει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και πως αλλάζει η σημερινή αδιέξοδη σχέση εργαζομένων/ συνταξιούχων;

Υποπτεύομαι όλα αυτά ,τα ερωτηματικού τύπου "τι σημαίνει;", είναι ανάγκη να υπάρχουν στο μυαλό και στη σκέψη κάθε Πολιτικού κόμματος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο με σύνεση και μετριοπάθεια, στρατηγικό στόχο, όραμα, τόλμη και ικανή διαχείριση από ανθρώπους που έχουν όρεξη και έχουν κάτι να επιδείξουν στον πρότερο εργασιακό τους βίο.

Δυστυχώς όμως οι τελευταίοι δεν είναι από αυτούς που στελεχώνουν σήμερα τα κόμματα. Καθώς αυτοί που τα στελεχώνουν θεωρούν τα κόμματα περισσότερο ως εφαλτήρια ανάδειξής τους σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα και όχι ως εργαστήρια παραγωγικής δουλειάς για το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας. Και κάπως έτσι αρχίζει η τραγική ιστορία αυτής της χώρας με ελαττωματικές πλημμελείς διοικήσεις, ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και κοντόφθαλμες πολιτικές επιδιώξεις.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να αλλάζει εδώ και χρόνια, και είναι αυτό τελικά που έκανε τον Ροΐδη να πει «η Αγγλία έχει τις ομίχλες της , η Αίγυπτος τις μύγες της και η Ελλάδα τους Ελληνες».

*Aναπληρωτής Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ, Μέλος της Ενωσης Αμερικάνων Οικονομολόγων (ΑΕΑ)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 13 Ιανουαρίου

Γεγονότα 1822: Η A' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων. 1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανω...

Άγιος Δημήτριος: Βίντεο – ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς κοντά σε παιδική χαρά

Ο Άγιος Δημήτριος τέθηκε στο επίκεντρο των Αρχών, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κοντά σε παιδική χαρά όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχαν γονείς και παιδικά. Σε αποκλειστικό βίντεο-ντοκου...

Φόρτωση άρθρων...