Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε τις επαφές του σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες».
Αναμφίβολα, συνέχισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό. Τόνισε ακόμη ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε.».
Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο.
Τι είπε για τη Συρία
Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική 'Ανοιξη» σημειώνοντας: «εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο-όχι βέβαια χωρίς προβλήματα-η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει. Χρειάζεται-όπως παρατήρησε- να το δημιουργήσουμε εκ νέου-και πρόσθεσε ότι με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα», μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, για το θέμα της Συρίας ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία και όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίζουν για την τύχη τους».
Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος της Συρίας, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να κόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες και υπενθύμισε μάλιστα τη σχετική αναφορά του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, επί του θέματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν».
Μάλιστα, σημείωσε ότι κάποιοι «σαμποτάρουν» την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.
Συνάντηση με Τσίπρα
Ακολούθησε η συνάντησή του κ. Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 10.45 στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.
«Ερχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Σεργκέι Ραβρόφ.
Η παρουσία σας σηματοδοτεί την αναγκαία διατήρηση του διαλόγου, κάτι αναγκαίο για να προχωρήσουμε σε συνθήκες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε πέραν της ανάγκης ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή μας απασχολεί η ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση στο κυπριακό.
«Βιώσιμη λύση δεν νοείται με συνέχιση της παραμονής στρατευμάτων κατοχής στο νησί», τόνισε.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως είμαστε σε μια περίοδο με παράλληλες προκλήσεις, το προσφυγικό, την τρομοκρατία και πρέπει να αναζητήσουμε συνολικές λύσεις μέσα από το διάλογο, συμπλήρωσε. Είναι ένα κομβικό έτος για τις σχέσεις των δυο χωρών καθώς είναι αφιερωματικό έτος για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία σε επενδύσεις, τουρισμό και οικονομική συνεργασία. Τα επόμενα έτη πρέπει να υπάρχει πολύ στενή συνεργασία».
Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ μίλησε για καλές προοπτικές ως προς τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ακόμη ότι «και σήμερα και στο μέλλον θα συζήτησουμε με τους Ελληνες εταίρους τους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».
«Και στην περίπτωση της Συρίας και Κυπριακού το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνθέντα βάσει ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ» πρόσθεσε. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ρωσική πλευρά είναι «προσηλωμένη στις απαραίτητες αρχές του Κυπριακού και ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσής του, ενώ είναι και κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις