Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης

Ελλάδα

Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει την τύχη να είναι προικισμένη με εύφορη γη, όμορφους τόπους και σημαντικά μνημεία των οποίων η ιστορία χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Από την Αρχαία Κόρινθο, τα Ίσθμια, την Αρχαία Σικυώνα, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, τη Νεμέα μέχρι το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, την Αρχαία Ολυμπία και τη Σπάρτη, ο τόπος μας είναι σπαρμένος με πολύ σημαντικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία προσφέρουν μια μοναδική ιστορική διαδρομή στον επισκέπτη αλλά και θα μπορούσαν να ενέχουν και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή.

Του Χρίστου Δήμα*

Για πολλά χρόνια ο θησαυρός αυτός ήταν καλά κρυμμένος, στερώντας από τους επισκέπτες τα σημαντικά ευρήματα αλλά και από την περιοχή ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ενδεικτικά, μόλις το 2014, και με παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καταφέραμε να διευρύνουμε το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια η πρόσβαση σ' αυτούς να γίνει ευκολότερη και να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα.

Σήμερα, η εικόνα που επικρατεί είναι απογοητευτική.

Αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, παραμένουν μη επισκέψιμοι λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ αρκετά πωλητήρια δε λειτουργούν στερώντας σημαντικά έσοδα από την οικονομία.

Παράλληλα η εικόνα που στέλνουμε στο εξωτερικό, ως διαχειριστές μιας πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς,είναι μια εικόνα κατάθλιψης που δεν αρμόζει στην Ελλάδα.

Ο πολιτισμός, είναι ένας τομέας περηφάνιας και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η Πελοπόννησος, έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο μονοπάτι τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα προσφέρει υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν και ταυτόχρονα θα αναδείξει τον πλούτο της περιοχής.

Όλες οι Εκθέσεις των μεγάλων διεθνών οργανισμών(ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΗΕ, UNESCO κ.α.), συνομολογούν τα τελευταία χρόνια πως πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά -πέρα από την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας- στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς δημιουργούνται παράλληλα σημαντικές υποδομές και υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους.

Οι υψηλές προστιθέμενες άξιες που δημιουργούνται και η σύνδεση με το τουριστικό προϊόν, μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τη μοίρα ενός τόπου προσφέροντας συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μέσα από την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας, έχουμε τη δυνατότητα συνεπώς να αναμορφώσουμε τον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα όχι μόνο οικονομικής δυναμικής, αλλά συνολική μια πνευματική αναθεώρηση που θα θέσει νέες προτεραιότητες για τη διαβίωση μας και θα βελτιώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Η Πελοπόννησος συνεπώς, έχει όλα τα εχέγγυα να καταστεί τα επόμενα χρόνια, η κοιτίδα του πολιτισμικού τουρισμού της χώρας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Ένα σχέδιο βασισμένο στην επένδυση στον πολιτισμό μέσα από μια συνολική στρατηγική για το αύριο.

* Ο Χρίστος Δήμας (PhD LSE) είναι βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ

ΠΗΓΗ: http://tempo24.news

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενας ξεχωριστός γάμος στη Λάρισα: Ζευγάρι παντρεύτηκε με νταλίκες και κόρνες στη διαπασών (Εικόνες)

Την εκλεκτή της καρδιάς του Ευαγγελία Καραχάλιου παντρεύτηκε ο Νίκος Μπουγδάνος την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγιάς. Ο γάμος τους όμως ήταν ξεχωριστός ...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη – Αναλυτικά η ατζέντα

Στις 09:30 τη Δευτέρα (25/11) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00 θα συνεδριάσει υπό το...

Φόρτωση άρθρων...