Ο Πύργος Πετμεζαίων βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μέσα στο χωριό Κάτω Λουσοί Καλαβρύτων, η παλιά ονομασία του οποίου (πριν το 1928) ήταν Κάτω Σουδενά. Ο Πύργος ανήκε στην οικογένια των Πετμεζαίων ή Πετιμεζαίων ή Πετιμεζάδων.

Πρόκειται για μία αρχοντική πυργοκατοικία του 17ου αιώνα που διατηρείται σε καλή κατάσταση έχοντας ανακαινιστεί πριν μερικές δεκαετίες. Τα χαρακτηριστικά αμυντικά της στοιχεία είναι ο κυκλικός πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας, η κυκλική σκοπιά της βορειοδυτικής γωνίας και οι πολυάριθμες τυφεκιοθυρίδες.

Η αρχική καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου (σημερινά Άνω και Κάτω Πεδινά) και το αρχικό επώνυμό τους ήταν Βλάσσης. Λέγεται πως το οικογενειακό όνομα άλλαξε όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε κάποιον Τούρκο αγά ονόματι Πετιμέζη. Αναγκάστηκαν (προφανώς λόγω του φόνου) να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην επαρχία Ολυμπίας κι έπειτα κοντά στα Καλάβρυτα, όπου ίδρυσαν το χωριό Σουδενά Καλαβρύτων εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους.

To 1785 o Αθανάσιος Πετμεζάς μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Ζαχαριά δημιούργησαν μια θρυλική αρματωλική τριανδρία. Το 1804, ο Αθανάσιος Πετμεζάς, που είχε επικηρυχθεί από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον πύργο.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, η οικογένεια των Πετμεζαίων ανέδειξε πολλούς αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Αναγνώστης Πετμεζάς που έπεσε στη μάχη του Βασιλικού μαζί με τον 17χρονο γιο του Σωτήρη τον Αύγουστο του 1822 και ο Νικόλαος Πετμεζάς που το 1837 πέτυχε μια μοναδική νίκη εναντίον του Ιμπραήμ αποτρέποντας την κατάληψη από τους Τουρκοαιγυπτίους της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ο πύργος πυρπολήθηκε και το 1972 με ιδιωτική πρωτοβουλία του ναυάρχου Γκολφίνου Πετμεζά αναστηλώθηκε. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο πύργος παραμένει ακόμα στην οικογένεια, αφού ο ιδιοκτήτης του είναι o Αντώνιος Πετιμεζάς, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.