Συγκεκριμένα υπό διαμόρφωση τελεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και τις ελληνικές επιχειρήσεις: θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι αλλά και οι ενέργειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την στρατηγική ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μην τιμωρούνται από ανέφικτες στοχεύσεις, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα ότι η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν βοήθεια και ώθηση από νέα προγράμματα, όπως το εξοικονόμηση κατ᾽ οίκον.
Το τρίτο σημείο αφορά στη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εσωτερική αγορά ενέργειας, με βασικό στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με μείωση του κόστους της ενέργειας.
Τέλος η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο του οποίου η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε προγράμματα ενίσχυσης θα γίνεται με κριτήριο εάν αυτές θεωρούνται βιώσιμες. Θα πρέπει λοιπόν τα κριτήρια που θα μπουν να ανταποκρίνονται και στην ελληνική πραγματικότητα.
Κατα τα λοιπά η ελληνική βιομηχανία ,αν θέλει να τονώσει την εξωστρέφεια της και άρα την παρουσία της στις εκτός Ελλαδος αγορές,είναι πλέον ζωτική ανάγκη να φροντίσει τα μεγέθη των επιχειρήσεων της. Με πιο απλά λόγια ,ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την ελληνική μεταποίηση,η οποία επιπροσθέτως δεν αντιμετωπίζει και την καλύτερη δυνατή μακροοικονομική συγκυρία.