Σαν όχλο οπλισμένο με μπαστούνια για selfie και τηλέφωνα «βλέπει» το Reuters τους τουρίστες που συρρέουν στη Σαντορίνη από παντού, με λέμβους από γιγαντιαία υπερωκεάνια, με πούλμαν που ανεβαίνουν με ζιγκ ζαγκ τις απότομες πλαγιές των λόφων, πάνω σε γαϊδουράκια που τρέχουν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Κάποιοι τολμούν την απογευματινή ζέστη για να βρουν ένα καλό σημείο ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με γαλάζιο τρούλο, όπου στη συνέχεια περιμένουν ώρες για να παρακολουθήσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του ελληνικού νησιού.

Καθώς ο ήλιος πέφτει, πολλοί περισσότεροι ενώνονται μαζί τους, στριμώχνοντας κατά μήκος του γκρεμού ή σε μπαλκόνια, οι κάμερες είναι έτοιμες.

«Το άλλοτε ειδυλλιακό νησί με τα γραφικά χωριά και τις παρθένες παραλίες έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό»

«Αυτό ήταν το όνειρό μου από το γυμνάσιο», είπε η Αμερικανίδα τουρίστας Maria Tavarez, 40 ετών.

Αλλά για πολλούς από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, το άλλοτε ειδυλλιακό νησί των γραφικών χωριών και των παρθένων παραλιών έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό.

 

Χρειάζονται μέτρα

Καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού ξεσπούν σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας και της Βαρκελώνης, η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα για το πώς οι ορδές επισκεπτών μπορούν να επηρεάσουν ένα μέρος.

Οι αρχές του νησιού έχουν ενωθεί με άλλα τουριστικά hotspot ζητώντας περιορισμό των επισκεπτών.

Ο αυξανόμενος αριθμός ξένων τουριστών -περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέφτηκαν το νησί πέρυσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο- ασκούν πίεση στις απαρχαιωμένες υποδομές του και τιμολογούν τους νησιώτες εκτός της αγοράς κατοικίας.

Ο Ζώρζος λέει ότι πιέζει τις αρχές εδώ και χρόνια να μην επιτρέψουν ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι στο νησί και έχει προτείνει περιορισμό στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων σε 8.000 την ημέρα, από περίπου 17.000.

«Κινδυνεύει να μετατραπεί σε τέρας!»

Ακόμα και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επωφελούνται από τον τουρισμό ανησυχούν.«Το βιοτικό μας επίπεδο έχει πέσει. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Γιώργος Δαμίγος, ο οποίος διευθύνει ένα ξενοδοχείο 14 δωματίων που άνοιξαν οι γονείς του τη δεκαετία του 1980.«Η Σαντορίνη είναι ένα θαύμα της φύσης» που κινδυνεύει να μετατραπεί σε “τέρας”, είπε.

Η τουριστική έκρηξη της Σαντορίνης βρίσκει ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα. Τα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, και το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

 

Το… lockdown των κατοίκων

Και όλα αυτά προκύπτουν στον απόηχο της έκκλησης του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Θήρας Πάνου Καβαλλάρη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων την περασμένη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοτάρχης σε μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ζήτησε από τους κατοίκους της Θήρας να μείνουν σπίτι τους, εν μέσω αθρόας έλευσης τουριστών.

«Έκτακτη Ανακοίνωση. Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια !!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας!!!» έγραψε, δεχόμενος θύελλα σχολίων και κριτικής για το εθελοντικό Lockdown που πρότεινε για την διαχείριση του υπερτουρισμού. Αμέσως μετά τον σάλο την απέσυρε άρον άρον όμως η συζήτηση για τον υπερτουρισμό βρήκε την ιδανική αφορμή για να ξεκινήσει να προβληματίζει άπαντες.