Οι κανονιστικές διατάξεις που ρυθμίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές και καθορίζουν τις εθνικές αναγκαιότητες, αποτελούν στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο Σύνταγμα κάθε ευνομούμενης χώρας.

Η δυναμική της κοινωνικής ζωής και οι αντίστοιχες εξελικτικές διεργασίες, επιβάλλουν τον σε τακτά διαστήματα επανέλεγχο των διατάξεων αυτών και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, ώστε να διορθώνονται τυχόν στρεβλώσεις, να εξασφαλίζεται η αναπτυξιακή δυνατότητα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η εθνική ταυτότητα και συνέχεια.

Του Φώτη Κουτσουπιά*

Η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο Σύνταγμα δεν οφείλει να περιέχει ιδεολογήματα και νοητικές ακροβασίες αριστερόστροφων δήθεν εμπειρογνωμόνων. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται πολιτικά ως αριστερά ή δεξιά. Τα χαρακτηριστικά της πρέπει να είναι η λογική και η συναίνεση, με γνώμονα το γενικώς παραδεκτό εθνικό συμφέρον.

Σ' αυτά τα πλαίσια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κατά καιρούς δηλώσεις του, καθόρισε τους επτά βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η θεσμική θωράκιση της χώρας:

1. Ο εκλογικός νόμος, τόσο για την εκλογή της Βουλής, όσο και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελούσε πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης των εκάστοτε κυβερνώντων για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού νόμου και την αποσύνδεση των εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που αποτελεί το εχέγγυο της ευνομίας, θα θωρακιστεί. Επίσης, η επιτάχυνση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

3. Η ενίσχυση και αυτονόμηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό τους με τα ιδιωτικά σε επίπεδο προσφοράς γνώσεων, καθώς και με την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες, αλλά και με τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, θα δώσει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση στην χώρα μας.

4. Η αξιοκρατία και η δίκαιη αξιολόγηση με κριτήρια διαφανή, αντικειμενικά και αδιάβλητα, θα αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση, εμπλουτίζοντάς την με στελέχη ικανά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών.

5. Η πολυνομία και η κακονομία, μάστιγα του κράτους και αιτία της γραφειοκρατίας, θα καταπολεμηθούν. Ο εκσυγχρονισμός θα ξεκινήσει από την απλούστευση της νομοθεσίας, τον περιορισμό της πολυνομίας και την διόρθωση της κακονομίας, ώστε να διευκολύνει τα μέγιστα τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

6. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, τελεί μέχρι τώρα υπό την οικονομική εξάρτηση των εκάστοτε κυβερνώντων. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την οικονομική αυτονόμησή της, αποκόπτοντας την κεντρική πολιτική και οικονομική εξάρτηση και ενισχύοντας τη δυνατότητα της αναπτυξιακής της προοπτικής.

7. Η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση αποτελεί σοβαρό ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια αναπτυξιακής ανάκαμψης της χώρας. Η μείωση της φορολογίας και η σταθεροποίηση των συντελεστών σε χαμηλότερα επίπεδα, θα προσδώσει πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ μια λογική φορολόγηση θα επανεκκινήσει την αγορά.

*Μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ