«Ο παππούς μου, ο Ηλίας είχε βιοτεχνία με ομπρέλες στη Σμύρνη από το 1897. Έφτιαχνε κρυφά στο υπόγειο ελληνικές σημαίες, όταν παρέλαυνε ο στρατός το 1919 στη Σμύρνη, οι Έλληνες κρατούσαν τις δικές του σημαίες στα χέρια τους», λέει χαρακτηριστικά στο lykavitos.gr η Ελένη Κοκκώνη, εγγονή του ιδρυτή.
Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου
Η οικογένεια της έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής σημαίας αφού τις φτιάχνουν από τον 19ο αιώνα.
Η ιστορία της οικογένειας έμελλε να είναι συνώνυμη με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού έθνους. Η ίδια θυμάται στιγμές που έμειναν στην μνήμη της. «Είχε έρθει ένας άνθρωπος πριν λίγα χρόνια και μας παρέδωσε μια σημαία που είχε αγοράσει από το 1950. Για να την έχετε στο αρχείο σας, μας αποκρίθηκε. Συγκινητική στιγμή σίγουρα, όπως συγκινητικές στιγμές είναι άνθρωποι που κάποτε ψώνιζαν παιδιά σημαίες σήμερα έρχονται με τα εγγόνια τους».
Το ιερό σύμβολο
Η κα. Ελένη Κοκκώνη στη συνέχεια λέει για το συμβολισμό της ελληνικής σημαίας. «Η σημαία μας δείχνει την ομοιογένεια μας, την πίστη μας, τις ρίζες μας και είναι καθρέφτης της εθνικής μας συνείδησης. Κρατώντας την τιμούμε τους προγόνους μας, τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».
Μιράν: Απολαμβάνοντας σουτζούκι και παστουρμά στην Αθήνα 100 χρόνια τώρα
Ιάκωβος Απέργης: Ο μάγειρας που κάνει τον κόσμο ευτυχισμένο
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις