Προχθές το βράδυ συγκλήθηκε εκτάκτως η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία κατέληξε στο ότι, παρότι δεν υπάρχουν νέα ανησυχητικά στοιχεία, το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου (από τα 4,3 Ρίχτερ του Ιουλίου) σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η επιτροπή συγκλήθηκε εκτάκτως μετά και τις δημόσιες τοποθετήσεις σεισμολόγων περί ενδεχόμενου ισχυρού σεισμού.
«Στην επιτροπή δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να μας οδηγούν με ασφάλεια σε αυτό το συμπέρασμα», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Η δημόσια τοποθέτηση μελών της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου για ενδεχόμενο σεισμό είναι γενικά ασυνήθιστη. «Ο λόγος που μιλούμε γι’ αυτό δημόσια δεν είναι για να προκαλέσουμε ανησυχία στους κατοίκους, αλλά για να τους ενθαρρύνουμε να λάβουν απλά μέτρα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δήμου», εξηγεί ο κ. Λέκκας.
«Στο Αρκαλοχώρι υπήρξαν μεγάλες αδυναμίες στην οργάνωση. Ο δήμος δεν είχε προετοιμασμένους χώρους συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, δεν είχε σχέδιο για την 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών αν χρειαστεί, επικράτησε ένα αλαλούμ με τα κρεβάτια και τις σκηνές. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο Θήβας και του επισήμανα τις αδυναμίες αυτές, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα».
«Δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο που να αλλάζει την εκτίμησή μας για τη Θήβα», λέει ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Από τον Ιούλιο έχουν γίνει 1.700 σεισμοί στην περιοχή, με ισχυρότερο τα 4,3 Ρίχτερ στις 11 Ιουλίου. Οι σεισμοί συγκεντρώνονται σε μια περιοχή κοντά στη Θήβα και έχουν χαρακτηριστικά σμηνοσειράς, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυναμικότητα του ρήγματος όπου γίνονται οι σεισμοί αυτοί γιατί είναι “τυφλό”, δεν έχει δηλαδή επιφανειακή εκδήλωση. Χωρίς ανησυχία ή πανικό, καλό θα είναι η περιοχή να λάβει τα μέτρα της».
Ελεγχοι στην Κρήτη
Συνεχίστηκαν χθες οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από μηχανικούς στους έξι δήμους που επλήγησαν στην Κρήτη, αποκαλύπτοντας πλέον τις μεγάλες διαστάσεις της καταστροφής. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, σε 1.844 ελέγχους σε κατοικίες, οι 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Από τους 79 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν, ακατάλληλοι είναι οι 51, όπως και 72 δημόσια κτίρια (από τα 127 που ελέγχθηκαν).