Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Συνεχίζεται η μάχη με τις πύρινες γλώσσες στην Ηλεία: Η φωτιά πλησίασε χωριά - Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα (Videos&Photos)

Ελλάδα

Συνεχίζουν να ζουν ώρες αγωνίας οι κάτοικοι της Ηλείας, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αχαΐα πέρασε τα σύνορα του νομού χθες το βράδυ. Το πιο κρίσιμο μέτωπο βρίσκεται στην Πηνεία, με τη φωτιά κατά τις βραδινές ώρες να πλησιάζει στο Λάττα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής λίγο μετά τις 7:20 το πρωί του Σαββάτου ήταν ότι η μάχη δίνεται κυρίως στα χωριά Λάτtας και Πρόδρομος την ώρα που υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της φωτιάς.

Ενδεικτικό της έντασης της φωτιάς είναι ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να σταλεί νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Λάττα προς Σιμόπουλο.

Από νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή να σπεύσουν και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Από εδάφους επιχειρούν 154 πυροσβέστες με 56 οχήματα και 6 πεζοπόρα τμήματα.

Το μέτωπο παραμένει ενεργό και σύμφωνα με την Πυροσβεστική το σημείο που είναι το πιο επίφοβο είναι εκείνο στα χωριά Λάττα και Πρόδρομος, τα οποία ναι μεν δεν κινδυνεύουν αλλά η επαγρύπνηση είναι μεγάλη.

Το θετικό είναι ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι και αυτό βοηθάει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.  Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύχτια χθες.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικίες.

Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ήχησε ξανά το μήνυμα του «112». Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό Λάττα και απειλούν τα σπίτια.

Το μήνυμα του «112» προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το Σιμόπουλο για να είναι ασφαλείς. Πριν από λίγα λεπτά σηκώθηκαν και τα πρώτα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για αρχή αποφασίστηκε να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει από χθες το απόγευμα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε: «Η πυρκαγιά έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν».

Το πρώτο μέτωπο της φωτιάς, από το Αλποχώρι, κατευθύνθηκε αρχικά προς τα χωριά Χανάκια και Μυρτιά, με την εκκένωση να γίνεται συνεχώς πιο αναγκαία.

Ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων από την Αττική

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι δυνάμεις από την Αττική θα συνδράμουν στην κατάσβεση, καθώς πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο. 

Συνεχίζουν να ζουν ώρες αγωνίας οι κάτοικοι της Ηλείας, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αχαΐα πέρασε τα σύνορα του νομού χθες το βράδυ. Το πιο κρίσιμο μέτωπο βρίσκεται στην Πηνεία, με τη φωτιά κατά τις βραδινές ώρες να πλησιάζει στο Λάττα. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ήχησε ξανά το μήνυμα του «112». Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό Λάττα και απειλούν τα σπίτια. Το μήνυμα του «112» προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το Σιμόπουλο για να είναι ασφαλείς.

Υποψίες για Εμπρησμό

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μιλώντας στον «RealFm 97,8», εξέφρασε την υποψία ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, καθώς πολλές εστίες ξεπήδησαν ταυτόχρονα σε απόσταση 500 μέτρων. «Φαίνεται ότι είναι εμπρησμός. Ξεπήδησαν πολλές εστίες μαζί, δεν μπορεί παρά να είναι εμπρησμός», τόνισε ο Στάθης Καννής, προσθέτοντας ότι θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτία.

Νεκρός 55χρονος που πήγε να βοηθήσει στο πύρινο μέτωπο

Ένας 55χρονος άνδρας έχασε την ζωή του στην Ηλεία, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο 55χρονος βρισκόταν στο χωριό Μυρτιά και έσπευσε να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρουν οι γιατροί, μόλις είχε καταναλώσει φαγητό κι έτσι έπαθε αναρρόφηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό φωτιάς η χώρα: Μάχη με τις φλόγες σε Κω και Χίο, εκκενώσεις περιοχών & μηνύματα από το 112

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς για άλλη μία μέρα έχουν ξεσπάσει ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε Κω και Χίο όπου η ...

Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (01.07.24) μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις φυλακές Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ένστολων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε ...

Φόρτωση άρθρων...