Εκκληση στην κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής, απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε στελέχη του ΠαΣοΚ που αποτελούν το ενιαίο πολοτικό κέντρο του κόμματος.
Ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ψηφίσει «τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση  με διαδικασία fast truck». Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ συντάχθηκαν με την εισήγηση αυτή, άρα η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική και δεν πρόκειται να διασπαστεί όπως ίσως επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνη παραφωνία θα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης   Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης, αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω του εκλογικού νόμου τα πολιτικά του αδιέξοδα, ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων και ότι η πρόταση που έχει καταθέσει είναι αποσπασματική. Παρ΄όλα αυτά δηλώνει ότι «αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας». «Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου» -ρίχνουν και το καρφί τους προς το ΠΑΣοΚ.

Η ανακοίνωση αυτή συζητήθηκε από τα στελέχη του ΠαΣοΚ και ο Δημήτρης Καρύδης παρατήρησε ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί μείζον θέμα. Ετσι αποφασίστηκε να τεθεί προς συζήτηση στο συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην εισήγηση της η κυρία Γεννηματά, επισήμανε ότι «τα διλλήματα είναι σαφή μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα σε μια ρύθμιση που δύο φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών. Τέλος επαναλαμβάνω ότι σε ότι μας αφορά δεν θα συνεργήσουμε στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο μικροκομματικών τακτικισμών εξήγγειλε πομπωδώς αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο και τα 5 σημεία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο κατέληξαν σε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Από την άλλη  πλευρά, πρόσθεσε,  η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες , αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο. Η  ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης  νοιάζονται αποκλειστικά για το πώς θα γίνουν κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών.

«Εμείς και ως ΠαΣοΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου ως βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.», επισήμανε.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ - Δημοκρατικής Συμπαράταξη για τον εκλογικό νόμο είναι οι ακόλουθες:

-Πλήρης κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

-Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

-Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

-Ψήφο στα 17

-Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει το ΠαΣοΚ το περασμένο καλοκαίρι επί προεδρίας του, εξυπηρετούσε «τη δική μας αντίληψη περί εθνικού συμφέροντος που προτάσσεται κάθε κομματικής σκοπιμότητας και μπροστά στο αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, η μόνη θεμιτή θεσμική διέξοδος ήταν τότε οι πρόωρες εκλογές από τις οποίες έπρεπε, ενόψει των συνθηκών, να προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Το ΠαΣοΚ όπως εξήγησε τότε δεν άνοιγε μια συστηματική συζήτηση περί εκλογικού νόμου ούτε έθετε θέμα εκλογών όμως έβλεπε ότι αυτές ήταν πολύ πιθανές ως διαφυγή της κυβέρνησης.

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, συνέχισε, αγνόησαν τότε την πρωτοβουλία μας. Δεν προκάλεσαν εκλογές αλλά έκαναν εν ψυχρώ την θεσμικά και εθνικά ανεύθυνη επιλογή του δημοψηφίσματος, του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls, της εξευτελιστικής ακύρωσης του 60% που τους πίστεψε και ψήφισε «όχι», για να βρεθεί η χώρα με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 που είναι προδήλως χειρότερη από την πρόταση που υποτίθεται ότι τέθηκε στο δημοψήφισμα και απορρίφθηκε. «Μετά το ΠαΣοΚ /Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με όλη την υπεύθυνη, δημοκρατική και ευρωπαϊκού προσανατολισμού αντιπολίτευση, στήριξε αναγκαστικά μια κακή συμφωνία στην οποία έσυρε η κυβέρνηση τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή και η ακύρωση των δραματικών προσπαθειών που έκανε ο Ελληνικός λαός μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Οι ψήφοι  της αντιπολίτευσης επί της αρχής της συμφωνίας ήταν αναγκαίες, εφόσον η κυβέρνηση είχε χάσει τη στήριξη του 1/3 περίπου των βουλευτών της. Τότε ο ηγετικός πυρήνας της κυβέρνησης τόνιζε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, τις οποίες προκάλεσε λίγες ημέρες αργότερα η ίδια η κυβέρνηση που έκτοτε  επαίρεται  διότι  πήρε σε αυτές τη σχετική πλειοψηφία, παρόλα όσα έκανε σε βάρος της χώρας. Ήταν δε τόσο ικανοποιημένη από τον εαυτό της ώστε να αναπαραχθεί αυτομάτως ως φαινομενικά ετερόκλητο, αλλά αξιακά και αισθητικά ομογενοποιημένο αμάγαλμα ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ».

«Τώρα που τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά, τώρα που το αδιέξοδο που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ  δεν είναι  πλέον μόνο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό αλλά μετατρέπεται και σε αδιέξοδο κομματικό για τους κυβερνώντες, τώρα λοιπόν θυμούνται δήθεν την αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως και επειγόντως τον εκλογικό νόμο! Τέτοιο  απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς. Και τι λένε; Ας καταργήσουμε το bonus και βλέπουμε. Τι βλέπουμε; Μήπως την ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού για να αποκτήσει ρυθμό και στόχο η χώρα, όπως προτείναμε εμείς πέρσι; Όχι βεβαίως. Το «σχέδιο» τους συνίσταται στην καταστρατήγηση των θεσμών με στόχο να δημιουργηθεί, σε πρώτο στάδιο, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ελέγχει και καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις παρά το εθνικό αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται. Και σε δεύτερο στάδιο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, κρίσιμος παράγοντας για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Όχι στο όνομα μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, όπως αυτή που υπηρέτησε με βαρύ κόστος το ΠαΣοΚ από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά στο όνομα του μικρού κομματικού συμφέροντος ή μάλλον του πολιτικού συμφέροντος  ενός μικρού κύκλου προσώπων», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη σύγκριση της πρότασης του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης. «Η πρόταση μας του 2015 ήταν πρωτοβουλία κατά  του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης. Η στάση μας τώρα πρέπει να είναι και πάλι πρωτοβουλία κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης  που θέτει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον για μικροκομματικούς λόγους». Πώς είναι άραγε δυνατόν, διερωτήθηκε, να διεξαχθεί στα σοβαρά μια συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα ή βασικούς εκτελεστικούς του Συντάγματος νόμους, όπως ο εκλογικός, όταν υπάρχει τέτοια πρωτοφανής κρίση ως προς την εξωτερική και εσωτερική  ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όταν έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ή υποβαθμιστεί οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, όταν υπάρχει αμφισβήτηση της πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, όταν δεν υπάρχει καμία πραγματική εγγύηση συναίνεσης; «Απλώς δεν είναι δυνατόν. Και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούμε αλώβητη την αίσθηση των προτεραιοτήτων μας. Και να εκπέμπουμε ένας σαφές, σταθερό και συλλογικά επεξεργασμένο μήνυμα, χωρίς καθυστερήσεις, συμψηφισμούς και αμφιταλαντεύσεις», ήταν η κριτική που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος, η οποία επέτρεψε στον κ. Τσίπρα και στους συνεργάτες του να δημιουργούν κλίμα ότι το ΠαΣοΚ θα συνταχθεί με την δική τους πρόταση.