Την ίδρυση εθνικής αρχής κυβερνοασφάλειας προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Την τελευταία εβδομάδα, οι κυβερνητικές σελίδες στη χώρα μας δέχθηκαν 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις, με πρώτη την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες αποκρούσθηκαν με επιτυχία. Δεν σημαίνει πως πάντα θα συμβαίνει αυτό, σε έναν κόσμο που διασυνδέεται ακόμη περισσότερο», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός.
«Πλέον, με αυτό το νομοσχέδιο, οι τέσσερις διαφορετικοί πυρήνες που είναι αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια μπαίνουν κάτω από μία “ομπρέλα”, την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, προκειμένου η Ελλάδα να είναι ασφαλέστερη και να καλύπτουμε όχι μονάχα 70 φορείς που σήμερα είναι “υπόλογοι” σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αλλά 2.000 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κρίσιμων υποδομών, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα», επεσήμανε ακόμη.
«Μέσα σε ελάχιστες ώρες, θα κατεβαίνουν τα deep fake βίντεο»
«Στις μεγάλες πλατφόρμες, θα έχετε δει τελευταία να κυκλοφορούν ψεύτικα βίντεο, φτιαγμένα με τεχνητή νοημοσύνη, στα οποία ένας βουλευτής ή ένας παρουσιαστής να λέει ή να πουλά οτιδήποτε», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Ταυτοπροσωπία με κινητά στα γήπεδα»
«Το τρίπτυχο για τη νέα πραγματικότητα των γηπέδων αφορά: Νέα νομοθέτηση, κάμερες στα γήπεδα και ταυτοποίηση εισιτηρίου. Αυτό που θα παρουσιάσουμε, είναι η ροή που θα ακολουθούν άνθρωποι που θα εισέρχονται στο γήπεδο με τα παιδιά τους, παιδιά φίλων, ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι που δεν ζουν στην Ελλάδα. Για να ξέρουμε ποιοι είναι. Όλη αυτή η διαδικασία θα υλοποιείται μέσω κινητού», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ακόμη ο Δημήτρης Παπαστεργίου προανήγγειλε την κατάργηση του πιστοποιητικού γέννησης. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών και η μείωση της γραφειοκρατίας. Στο ερώτημα για το πότε αναμένεται η κατάργησή του, ο υπουργός υπολόγισε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το θέμα.