Έπειτα από πολύμηνες έρευνες, οι αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε παράνομες αρχαιολογικές έρευνες σε Αργολίδα και Μεσσηνία. 

Η επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας οδήγησε στη σύλληψη πέντε ημεδαπών, ηλικίας 37 έως 56 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για το -κατά περίπτωση- αδίκημα της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε περιοχές των δήμων Τριφυλίας, Οιχαλίας και Επιδαύρου. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε εξειδικευμένα μηχανήματα ανίχνευσης και προέβαινε σε παράνομες ανασκαφές, ενώ φρόντιζε να λαμβάνει αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης για να συγκαλύπτει τη δραστηριότητά της.

Ακόμα, όπως διαπιστώθηκε ο 56χρονος ημεδαπός χρησιμοποιούσε ειδικό χώρο στην οικία του, όπου επισκεύαζε, κατασκεύαζε και αναβάθμιζε μηχανήματα ανασκαφών ή άλλα μηχανήματα διασκόπησης του εδάφους, τα οποία διέθετε και προς πώληση σε πλατφόρμες του διαδικτύου ενώ μέσω αυτών προέβαινε σε επίδειξη της λειτουργίας διαφόρων ανιχνευτών-μηχανημάτων και καλούσε υποψηφίους αγοραστές να προμηθευτούν τα μηχανήματά του, εξασφαλίζοντας έτσι ικανά χρηματικά οφέλη.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων αεροβόλα όπλα, μαχαίρια, ανιχνευτές μετάλλων, αρχαία νομίσματα και βιβλία για την αρχαιοκαπηλία. Ο 56χρονος κατηγορούμενος είχε μετατρέψει το σπίτι του σε εργαστήριο επισκευής και πώλησης ανιχνευτικών μηχανημάτων.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα παραδόθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.