Σοκάρουν τα νέα στοιχεία και οι μαρτυρίες για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών που είχε στηθεί γύρω από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά.
Ζευγάρι που παραλίγο να πέσει θύμα του κυκλώματος μίλησε για τα υπέρογκα ποσά που έπρεπε να πληρώσει κάποιος για ένα παιδί, ακόμα και για εμβρυομεταφορά.
«Θορυβημένοι αρχίσαμε να ψάχνουμε και να μιλάμε με κόσμο. Τότε μάθαμε για κάποια οροφοδιαμερίσματα κοντά σε πολύ γνωστή πλατεία των Χανίων, με πέντε υπνοδωμάτια τα οποία είχαν γυναίκες από τη Βουλγαρία, ως παρένθετες μητέρες» λέει στον alpha άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με το κύκλωμα.
«Η “τιμή” 70.000 ευρώ για να πάρεις ένα μωράκι έτοιμο. Μάθαμε ότι τα έτοιμα γονιμοποιημένα ωάρια για γονείς με αδυναμία γονιμοποίησης των δικών τους κοστίζει 7.000 – 9.000 ευρώ. Τότε αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη εμβρυομεταφορά μας ήταν πλασματική και πως τα δύο γονιμοποιημένα μας ωάρια έγιναν προϊόν εμπορίας» αποκαλύπτει ο μάρτυρας.
«Στόχος μου ήταν να βοηθήσω ανθρώπους»
«Στόχος μου ήταν να βοηθήσω ανθρώπους. Στη συνέχεια θα αποκαλυφθεί μια άλλη εκδοχή από αυτήν που παρουσιάζεται σήμερα» φέρεται να υποστηρίζει ο 73χρονος με την ιδιότητα του «γυναικολόγου αναπαραγωγής», ο οποίος είναι ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής, αρχηγός και συντονιστής του κυκλώματος.
Ο 73χρονος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν αυτός που κατηύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε τη νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία. Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.
Εγκυμονούσες αναγκάζονταν να ζουν σε τρώγλες στην Κρήτη
Κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν τουλάχιστον 30 έγκυες γυναίκες που έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του cretalive.gr, 30 νεαρές εγκυμονούσες εντοπίστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε σπίτια-τρώγλες.
Πρόκειται για ευάλωτες γυναίκες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που μέλη της οργάνωσης είχαν προσεγγίσει και πείσει να γίνουν παρένθετες.
Όταν έφταναν στην Ελλάδα, βρίσκονταν υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να βγουν μόνο για σούπερ-μάρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, την έδρα, δηλαδή, του κυκλώματος.
Κατά το διάστημα που γινόταν η έρευνα, η οργάνωση φαίνεται ότι είχε εκμεταλλευτεί περισσότερες από 100 γυναίκες, στις οποίες έδιναν περίπου 600 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα, πάντα με το τοπικό μέσο.