«Φρένο» στη βία με αθλητικό υπόβαθρο επιχειρεί να θέσει με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού.

Λίγες ώρες μετά την τραγική δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο, σημειώνοντας πως η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας, ενώ θα πρέπει να τους απαγορεύεται η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ακόμη και έως πέντε έτη.

«Ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με "οπαδικά" κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών» επισημαίνει στην εγκύκλιό του ο κ. Κοκκινάκης, επισημαίνοντας πως «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη», ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών».

Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του πως η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Ακόμη, ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει προς τους συναδέλφους του, όταν πρόκειται για πλημμελήματα, να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες, να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά των δραστών οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εφιστά την προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών για τον έλεγχο της νομιμότητας σε «λέσχες φιλάθλων», αναφέροντας μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του τα εξής: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».