Η Ελλάδα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Παρανοϊκοί «εγκέφαλοι» μέσα από το Υπ. Εσωτερικών προωθούν την κατάργηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους και την επιβολή διορισμένου Διοικητικού Γραμματέα στους Δήμους, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ.
Σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν ότι αφενός ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι αυτός που κρατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης την κοινωνία όρθια, αφετέρου ότι είναι αναγκαίο ο θεσμός αυτός να ενδυναμωθεί περαιτέρω στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Κράτους, κάποιοι «νοσηροί εγκέφαλοι» που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας του ΥΠΕΣΔΑ απεργάζονται την αποδυνάμωσή του.
Προωθούν ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν το θεσμό του Δημάρχου, μέσα από την αφαίρεση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που σήμερα έχουν οι Δήμαρχοι και τα μονομελή όργανα της Αυτοδιοίκησης και παραδίδουν τη Διοίκηση των Δήμων όχι στους αιρετούς εκπροσώπους τους, αλλά σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν διαθέτει καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Ουσιαστικά αντικαθιστούν τη λαϊκή βούληση, με το διορισμένο γραμματέα..
Τι προβλέπει η παρανοϊκή πρόταση σύμφωνα με την ΚΕΔΕ που τη Δευτέρα προγραμματίζει έκτακτο Δ.Σ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με τη παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μπαλάφα συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τη πρόταση που κατατέθηκε «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».
Στην ουσία, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς.
Ειδικότερα, με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.
Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γίωργος Πατούλης δήλωσε πως «Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσα από τις προτάσεις που προωθεί επιβεβαιώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο την πρόθεση του να προχωρήσει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου και στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παρακλάδι της Δημόσιας Διοίκησης.
Το μόνο πλέον που απομένει είναι να διορίζονται ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από την Κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Κανείς δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να καταργήσει στην πράξη το θεσμό του Δημάρχου με το διορισμένο Γραμματέα. Ποιος τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να βάζουν Πολιτικούς Επιτρόπους στους Δήμους; Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των Σοβιέτ; Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι κάποιοι συνεργάτες του καταργούν τη λαϊκή βούληση και την αντικαθιστούν με διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους;
Ως ΚΕΔΕ δηλώνουμε:
Δεν διαπραγματευόμαστε τη θεσμική αυτοτέλεια και τη δημοκρατική νομιμοποίηση, μέσα από το λαό, του θεσμού της Αυτοδιοίκησης . Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν οι Δήμοι υπηρεσίες της Κεντρικής Εξουσίας.
Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με τη σύσταση θέσεων Διοικητικών και Αναπληρωτών Γραμματέων στους δήμους
Εκφράζουμε τη διαφωνία μας στην επιλογή των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, των Διευθυνόντων Συμβούλων και των μελών των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων των δήμων, από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση θέσης Γενικού Γραμματέα σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού, κάτι το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο».