Ανάμεσα στα πολλά που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα είναι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη την παραίτηση του Προέδρου του και στο παρελθόν με αποφάσεις του για σημαντικά κοινωνικά θέματα (συνταξιοδοτικά, τηλεοπτικές άδειες κλπ).

Τι είναι όμως το ΣτΕ και με τι αντικείμενο ασχολείται;

Του Νίκου Μπούρα – Δικηγόρου

Το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, η λειτουργία του ξεκίνησε το 1929 και αποτελεί τον υπέρτατο θεσμό του Ελληνικού συστήματος για δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων.

Έχει (ι) διοικητικές αρμοδιότητες δηλ. γνωμοδοτική αρμοδιότητα επί της νομιμότητας των Προεδρικών Διαταγμάτων και (ιι) δικαστική αρμοδιότητα δηλ. δικάζει αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών πράξεων για παράβαση νόμου, για υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας καθώς και για τον τύπο που τηρήθηκε, προσφυγές πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, κατά αποφάσεων Υπηρεσιακών Συμβουλίων περί προαγωγής, απόλυσης κ.λπ. και αιτήσεις αναίρεσης κατά αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Κατά πλειοψηφία, την καθημερινότητα μέσω των ΜΜΕ απασχολούν θέματα ποινικού ή αστικού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχα τα πρώτα που εμπεριέχουν και την έννοια της ιδιαίτερης βαρύτητας στο λαϊκό αίσθημα περί δικαίου.

Αυτό όμως, δεν απαλείφει την σπουδαιότητα του ΣτΕ, αφού αρκεί να αναλογιστεί κάποιος, ότι η ομαλή λειτουργία και έκφανση του δημόσιου τομέα ή θεμάτων με έντονο δημόσιο συμφέρον αποτελούν τα αντικείμενα της δικαστικής αρμοδιότητάς του.

Η προστασία του πολίτη – διοικούμενου αλλά και η λειτουργία του Κράτους Δικαίου περνάει μέσα από το ΣτΕ και φιλτράρεται σύμφωνα με τα νομίμως ισχύοντα.

Δεν νοείται σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία, να μην έχει εν λειτουργεία Συμβούλιο της Επικρατείας.