Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πλεύρης: «Χυδαία ψεύδη ότι γίνονται επιλεκτικές διακομιδές σε ΜΕΘ»

Πολιτική

«Χυδαία ψεύδη είναι ότι γίνονται επιλεκτικές διακομιδές ασθενών Covid σε ΜΕΘ ή ότι κρατούνται κλειστές κλίνες». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και του τομεάρχη και του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τους διασωληνωμένους εκτός εντατικών μονάδων και τα κριτήρια προτεραιότητας των εισαγωγών σε αυτές.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία σκιά» και λένε «σαφέστατα, χυδαία ψεύδη, όσοι μιλάνε για επιλεκτική διακομιδή ασθενών εισαγωγές ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ ή πολύ χειρότερα ότι υπάρχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν ή τις κρατάμε κλειστές προκειμένου να γίνει διαχείρισή τους εφόσον αυτές χρειασθούν για κάποιον».

Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ «όπου όπως ξέρετε γίνεται η ανάρτηση του περιστατικού που χρήζει ΜΕΘ από τον θεράποντα ιατρό ο οποίος έχει τον διασωληνωμένο ασθενή εκτός εντατικής και στο νοσοκομείο του δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

Τα αναρτημένα περιστατικά είναι ορατά σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Ο ιατρός μονάδας που έχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, δηλώνει ετοιμότητα και ακολουθεί έγκριση της ετοιμότητας, οπότε γίνεται κάρτα στο ΕΚΑΒ για να εκτελέσει τη διακομιδή. 

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως «εάν κανείς πει ότι σε αυτή τη διαδικασία γίνεται κάποια παραβίαση, τότε δεν κατηγορεί κανένα πολιτικό προϊστάμενο αλλά όλους αυτούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή την πλατφόρμα, που είναι δύο γιατροί εντατικής και το ΕΚΑΒ» και συνεπώς «είναι χυδαίο και προσβλητικό να μιλάνε κάποιοι για VIP κλίνες. Εμείς δεν ανεχόμαστε να προσβάλετε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας». Ο υπουργός προσέθεσε πως «πρόσβαση στην πλατφόρμα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί που διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς, άρα δεν υπάρχει καμιά προτεροποίηση».

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι τα πέντε κριτήρια που υπάρχουν από το ΕΚΑΒ είναι: Οι βαριά πάσχοντες. Ασθενείς με μικρή πιθανότητα αποκατάστασης. Ασθενείς με όργανα που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης. Ασθενείς με σημαντικά μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης και τελικώς ασθενείς, που δυστυχώς στην κατάσταση όπου βρίσκονται -και δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ- θεωρούνται ότι δεν υπάρχει το προσδόκιμο. 

Αυτά, είπε ο Θάνος Πλεύρης, είναι τα κριτήρια του ΕΚΑΒ και «σαφώς δεν υπάρχουν ούτε ηλικιακά κριτήρια, ούτε γνωριμιών, όπως κάποιοι λένε. Είναι ιατρικά κριτήρια, καθαρά βάση της πιθανότητας και της δυνατότητας που υπάρχει».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία του τετραμήνου, για Covid και non Covid περιστατικά, ο μέσος όρος παραμονής διασωλημένου εκτός ΜΕΘ «είναι από μερικές ώρες έως δυόμισι ημέρες. Αυτός είναι ο μέσος όρος». 

Αυτό ανέφερε ότι μπορεί, εάν πάμε σε μεμονωμένα περιστατικά, να υπάρχουν περιστατικά που χρειάσθηκε περισσότερος χρόνος ή άλλα που να εξυπηρετήθηκαν αμέσως, αλλά αυτός είναι ο μέσος όρος για το πώς εξυπηρετεί η πλατφόρμα και γίνεται η εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας που χρειάζονται ΜΕΘ».

Επίσης, χαρακτήρισε «εντελώς άδικη την κριτική που γίνεται για ένταξη των εντατικών μονάδων και του ιδιωτικού τομέα Υγείας», λέγοντας ότι «το σύνολο των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μπαίνουν αμέσως στην πλατφόρμα».

Αναφορικά με την επιστημονική μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα, ο υπουργός επανέλαβε ότι «στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει καμία μελέτη, στο υπουργείο Υγείας δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη, αναζήτησα το πρωτόκολλο, αλλά και τα συμπεράσματα της μελέτης, όλα, ένας προς ένα τα είχαμε αντιμετωπίσει σε μια προσπάθεια ώστε να μη φτάνει ο άνθρωπος σε νοσοκομείο και σε ΜΕΘ» γιατί αυτό που καταδεικνύει η μελέτη είναι πως «εάν έχουμε πάνω από 400 διασωληνωμένους, όσες ΜΕΘ και να υπάρχουν η διαχείριση των περιστατικών είναι δύσκολη».

Όσον αφορά στις καταγραφές των στοιχείων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως «ακολουθούμε το πιο αυστηρό σύστημα καταγραφής για να μην υπάρχει απολύτως καμία μομφή».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...