Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση δεν έχει τσίπα επάνω της. Διαλύει το ΕΣΥ και πέρα βρέχει!

Ελλάδα

Καταρρέει με δραματικό ρυθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, πόρους τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να παρέχουν περίθαλψη και νοσηλεία στους πολίτες.

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι αποκαλυπτικά: διαλυμένες οι δομές υγείας στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, τη Λήμνο αλλά και περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, έρχονται να προστεθούν στο θλιβερό σκηνικό του ΕΣΥ που αποτυπώνουν τον τελευταίο μήνα με τις καταγραφές τους οι σύμβουλοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Ένα σκηνικό στο οποίο «πρωταγωνιστής» είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ως σύγχρονος Μαυρογιαλούρος ο Πρωθυπουργός. «Ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υπουργού από πολιτική ευθιξία. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Υγείας, αντιθέτως, χαίρονται όλο και πιο πολύ τα κυβερνητικά αξιώματα. Η κυβέρνηση «δεν έχει τσίπα επάνω της. Διαλύει το ΕΣΥ και «πέρα βρέχει» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός.

Δραματική υποστελέχωση του ΕΣΥ

Περί τους 45.000 εργαζομένους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ 35.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα το προσωπικό μειώθηκε κατά 15.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Η κυβέρνηση κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις προσωπικού. Ωστόσο, η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που «τρέχει» είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Ενάμιση χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε» παρατηρεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς έρεισμα είναι, κατά την Ομοσπονδία, οι εξαγγελίες για την κρατική χρηματοδότηση: «Αυξάνουν λένε οι Υπουργοί της Υγείας την κρατική χρηματοδότηση εφέτος στο ΕΣΥ 350 εκατ. ευρώ. Σε ποια μαθηματικά το 1.156 δις ευρώ που θα λάβουν εφέτος τα Νοσοκομεία είναι 350 εκατ. ευρώ περισσότερο από το 1,5 δις ευρώ που έλαβαν πέρυσι;».

Τα Νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δις ευρώ (στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Στην καθημερινότητά τους αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία ολοκλήρωσης προμηθειών: Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και χειρουργικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα απαραίτητα υλικά και προμήθειες.

Οι διαλυμένες δομές υγείας σε Επτάνησα, Σποράδες, Μακεδονία

Υποστελεχωμένο είναι το Γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου, με το 40% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Το έλλειμμα σε πληρώματα ασθενοφόρων έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακινητοποιημένα τα οχήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Με ζωτικά προβλήματα λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο 2 ιατροί Παθολόγοι, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η ΜΕΘ που διαθέτει 5 κλίνες είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο διαθέτει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια που δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδής.

Οι ελλείψεις προσωπικού διαλύουν και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Είναι ενδεικτικό πως δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Παρότι μοναδική στο νομό Ηλείας η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου υπολειτουργεί. Ο Αξονικός Τομογράφος, επίσης ο μοναδικός στο νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια) και μαγνητικός δεν υπάρχει.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων υπολειτουργούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (υπάρχει ένας). Με μεγάλα κενά λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας - είναι 75 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 οι κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού.

Τριτοκοσμική εικόνα στη Μαγνησία και τη Λήμνο

Οι ελλείψεις προσωπικού υγείας είναι, εκτός από τη μεγάλη τουριστική κίνηση, το κοινό χαρακτηριστικό έξι περιοχών της Μαγνησίας: Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος. Τα Κέντρα Υγείας παρέχουν μετ’ εμποδίων υπηρεσίες υγείας. Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι αποκαλυπτικά: τα Ακτινολογικά Μηχανήματα δεν έχουν άδειες. Δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Δεν υπάρχουν Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Συντηρητές κτιρίων, Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλη πληγή αποτελεί η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων. Οι ασθενείς μεταφέρονται με κάθε άλλο όχημα πλην του ασθενοφόρου.

Μελανή είναι η εικόνα και στα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας. Λειτουργούν με το 50% των οργανικών θέσεων. Στα 4 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Παιδίατρος. Στα 5 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Στο Κ.Υ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο. Σε όλα καταγράφονται ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μη γίνονται ή να γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει Παθολογική κλινική χωρίς… Παθολόγο. Μόνιμη τείνει να γίνει η λύση των ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκια.

Κάτω από τα όρια ασφαλείας οι δομές υγείας σε Μακεδονία- Θράκη

Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, μαίες, Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Δεν λειτουργεί ο Μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλείψεων προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι είναι ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών στην Παθολογική (60%), στην Ορθοπεδική (40%) και επίσης των νοσηλευτών (40%).

Στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας στον Έβρο καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υλικά καθαρισμού αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Εκτός λειτουργίας είναι το Ακτινολογικό μηχάνημα με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ιδίως με πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος.

Με χορηγίες αποκτούν τα αναγκαία υλικά και αναλώσιμα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ίασμου στη Ροδόπη. Στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στην Καβάλα αναφέρονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα ιατρικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, τα υλικά είναι δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Με μεγάλα προβλήματα λειτουργούν οι δομές στο νομό Σερρών. Από τα επτά Κέντρα Υγείας του νομού λείπει πολύ προσωπικό και από το νοσοκομείο Σερρών λείπουν πολλοί ειδικευμένοι γιατροί, λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό και Ψυχιατρική κλινική με έναν Ψυχίατρο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παλλήνη: Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστεία

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην περιοχή της Παλλήνης, 3 ανήλικοι, ηλικίας 16 και 15 ετών κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι 3 κ...

Ηλιούπολη: Αγνοείται ο άνδρας που απειλούσε να αυτοκτονήσει - Άδειο το διαμέρισμα σε έφοδο της Αστυνομίας

Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι στην Ηλιούπολη όπου είχε ταμπουρωθεί νωρίτερα ο άνδρας με την καραμπίνα ο οποίος απειλούσε να αυτοκτονήσει, ωστόσο, είχε καταφέρει και το...

Φόρτωση άρθρων...