Νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παραλλαγή Όμικρον και τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος προβληματίζουν την Κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων.
Σε σύσκεψη που θα γίνει το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνει η πρώτη επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Θα ακολουθήσει εντός της ημέρας συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική τους εισήγηση προς το κυβερνητικό επιτελείο.
Οι τελικές, κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα, αύριο, Τρίτη, μετά και την κατάθεση της πρότασης των ειδικών.
Το ένα σενάριο αναφέρει πως θα παρθούν μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, το άλλο ότι θα γίνουν παρεμβάσεις από τις 3 Ιανουαρίου, ενδεχόμενο το οποίο αυτή την ώρα είναι το πιθανότερο.
Στο δεύτερο «πακέτο» μέτρων που προετοιμάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται ένα «σύνολο οδηγιών για κάθε δραστηριότητα», αφού θα αφορά στην εργασία και ιδίως στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς της νέας παραλλαγής. Ως προς τη διάρκεια ισχύος των νέων περιορισμών, αυτή προσδιορίζεται επί της αρχής σε δύο εβδομάδες (δηλαδή σε πρώτη φάση 15 ημέρες), προκειμένου να ακολουθήσει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο των νέων μέτρων, «οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως «η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν π.χ. όρθιας διασκέδασης. Τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα πρόκειται ακόμη για «ήπιες παρεμβάσεις», καθώς η διασκέδαση «ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», όπως περιέγραψε ο ίδιος.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο νέο «πακέτο» μέτρων εξετάζονται περιορισμοί, όπως:
επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% (από το 20% μεσοσταθμικά σήμερα)
- Μείωση του ωραρίου λειτουργίας στα νυχτερινά κέντρα και στην εστίαση, με πρόβλεψη αυτά να κλείνουν είτε στις 11 το βράδυ, είτε τα μεσάνυχτα,
- Πρόβλεψη μόνο για καθήμενους πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, όπως και στους χώρους εστίασης με ζωντανή μουσική
- Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα
- Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων)
- Εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing
Στον αντίποδα, χωρίς αλλαγές, κατά πληροφορίες, θα εξελιχθεί από το νέο έτος η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση της διά ζώσης διδασκαλίας, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μεταβληθούν δραματικά.
Και αυτό γιατί τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε αισθητή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες, ενώ «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ξεκαθάρισε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις