Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

Ποιες οι παγίδες στη νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια (παραδείγματα)

Ελλάδα

Μπορεί, φαινομενικά, η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια να επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο το βάρος παραμένει στον εργαζόμενο.

Και αυτό διότι ο εργαζόμενος καλείται να έρθει σε αντιπαράθεση με τον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να καταβάλει το δικό του μερίδιο στις ασφαλιστικές εισφορές.

Με την αρχική εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας έριχνε το μπαλάκι στον εργαζόμενο, ο οποίος για να πληρώσει μόνο το μέρος της εισφοράς που του αναλογούσε έπρεπε γίνει και από την πλευρά του εργοδότη αντίστοιχη δήλωση του ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που αυτό δεν γινόταν ο εργαζόμενος θα έπρεπε να καταβάλει το σύνολο των εισφορών μέχρι να λυθεί η διαφορά.

Με τη διορθωτική εγκύκλιο για καταβολή μειωμένων εισφορών από 26,95% σε 9,22% και από 37,95% σε 16,52% το βασικό δομικό στοιχείο του νόμου παραμένει. Ο εργαζόμενος με μπλοκάκι θα πρέπει να αποδείξει στον ΕΦΚΑ ότι ο εργοδότης του υπόκειται σε καταβολή εισφοράς.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή να το καταγγείλει με τον κίνδυνο να έρθει σε ρήξη. Υπό τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς δουλειά, μπορεί μεν να πληρώσει χαμηλότερες εισφορές αλλά και αυτό προσωρινά μέχρι να λυθεί η διαφορά εργαζόμενου- εργοδότη από τον ΕΦΚΑ.

Για να πληρώσουν μικρότερη εισφορά, ως πρώτο βήμα τού υποδεικνύεται να δηλώσουν και να αποδείξουν στον ΕΦΚΑ ότι οι εργοδότες τους υπόκεινται σε καταβολή εισφοράς, στην ουσία δηλαδή να τους «καρφώσουν», και μέχρι να επιλυθεί η διαφορά θα πληρώνουν τη δική τους εισφορά. Και αν η διαφορά λυθεί σε βάρος τους τότε θα πρέπει να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά.

Γίνεται σαφές ότι η νέα εγκύκλιος «πετάει το μπαλάκι» στον εργαζόμενο να καταγγείλει τον εργοδότη του, με κίνδυνο διακοπής της συνεργασίας και επιπλέον διατηρεί τη χαοτική γραφειοκρατική διαδικασία της προηγούμενης εγκυκλίου, καθώς δεν καθορίζει τον τρόπο μέσω του οποίου ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να δηλώνει τον εργαζόμενο ούτε και πώς θα λύνονται οι διαφορές.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημεώνει ότι έλαβε υπόψη του τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ και προχώρησε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα Βόρεια Προάστια έχουν τα πιο ακριβά σπίτια της Αττικής - Πόσο κοστίζουν, γιατί γίνονται ανάρπαστα

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής συγκαταλέγονται διαχρονικά τα Βόρεια Προάστια με τις αυξητικές τάσεις στην αγορά ακινήτων να συνεχίζονται. Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της...

Φόρτωση άρθρων...