Τα πεπραγμένα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, ήδη από τον πρώτο μήνα έχουν προκαλέσει εντύπωση, έχουν κάνει την Ευρώπη να μιλάει θετικά για αυτά.
Του Δρ. Φώτη Δ. Κουτσουπιά
Δεν αναφέρομαι στον άρτια δομημένο νόμο για το επιτελικό κράτος, ούτε στην ευφυή στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ούτε στον πολιτικό πολιτισμό που επέβαλλε. Αναφέρομαι κυρίως στην πλήρη αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων.
Με άλλα λόγια αναφέρομαι στη συνέπεια. Η λέξη δεν αποτελεί κενή έννοια, αλλά αποκτά ουσιαστικό νόημα, γεννώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, εξευτελίστηκε, απογοητεύτηκε από την κρίση και υπέφερε από την λογική της διακυβέρνησης του Σύριζα.
Όλα αυτά τα χρόνια, η συνέπεια δεν αποτελούσε το εθνικό μας γνώρισμα. Δεν χαρακτήριζε τους περισσότερους πολίτες δεν διέκρινε την πλειοψηφία των πολιτικών. Η μετεκλογική ασυνέπεια έγινε αποδεκτή από τον κόσμο σαν κάποιο εθνικό μας έθιμο.
Στην Ευρώπη, οι εταίροι μας αμέσως αντιλήφθηκαν ότι τα ψέματα λέγονταν μόνο για την εσωτερική κατανάλωση και δεν τους απασχολούσαν.
Όμως οι "δημιουργικές λογιστικές" που μας βάλανε από το παράθυρο στη νομισματική ένωση, οι κοινοτικές οδηγίες που δεν ακολουθούσαμε, τα κονδύλια που για αλλού ξεκινούσαν και αλλού κατέληγαν και αργότερα τα μνημόνια που υπογράφαμε, αλλά δεν εφαρμόζαμε, αυτά τους ενοχλούσαν πολύ.
Έτσι όταν ξέσπασε αυτή η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης, βρεθήκαμε γρήγορα σαν ελληνικός λαός, στο κέντρο του κυκλώνα.
Φωνές που μιλούσαν για εξοστρακισμό από την Ε.Ε. άρχισαν να δυναμώνουν και φτάσανε στο σημείο να αποτελούν την κυρίαρχη άποψη, κοντέψαμε να βγούμε μέχρι και από την συνθήκη του Schengen και τότε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας έλεγε «μικρό το κακό».
Η ασυνέπεια αυτών των πολιτικών επηρέασε ολόκληρο τον λαό μας, το βιώσαμε όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό και αντιμετωπίζαμε την προσβλητική στάση των Ευρωπαίων, που μας θεωρούσαν εξ´ αρχής αφερέγγυους.
Ο κ. πρωθυπουργός είχε δώσει μια νέα διάσταση στη λέξη "κωλοτούμπα" που την προήγαγε σε πολιτική τακτική.
Όλη η Ευρώπη απορούσε, κατάργηση μνημονίων, δεκαεπτά ώρες διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα παρωδία, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Όλα αυτά φαίνονται τώρα να ανήκουν στο παρελθόν, να έχουν αντικατασταθεί από μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.
Συνέπεια. Έτοιμα από καιρό νομοσχέδια που γίνονται νόμοι (ΕΝΦΙΑ, πλαφόν στις συντάξεις, 120 δόσεις, εργασιακά, πανεπιστημιακό άσυλο κ.α.) αποκαθιστούν εν μέρει αδικίες, διορθώνουν στρεβλώσεις, πατάσσουν την ανομία φέρνοντας αισθήματα ανακούφισης, δικαιοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες.
Συνέπεια. Οι πολυαναμενόμενες αλλαγές προσώπων σε οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΘ, που αλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν λάφυρο από τον στενό πυρήνα του συστήματος διακυβέρνησης Σύριζα, χαροποίησε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που αισθάνθηκαν οι ίδιοι δικαιωμένοι, εξαιτίας ακριβώς αυτής της άμεσης αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού με αξιόλογα και αξιόμαχα στελέχη.
Το μπαράζ των πυρκαγιών που έπληξε τη χώρα μας, αντιμετωπίζεται με τρόπο που γεννά στους πολίτες αίσθημα σιγουριάς, τους κάνει να νιώθουν πως το κράτος είναι στα αλήθεια δίπλα τους.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε πολύ καλά το μήνυμα της λαϊκής εντολής για αυτοδύναμη διακυβέρνηση.
Και απάντησε με το μήνυμα της συνέπειας, ζητώντας και από τον λαό το ίδιο. Τονίζει ξεκάθαρα πως από δω και πέρα, ο λαός όπως και οι πολιτικοί, πρέπει να είναι συνεπείς.
Προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, η δική τους συνέπεια θα έχει και χειροπιαστή ανταμοιβή, ξεκινώντας από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δίνοντας κίνητρο και ανταμείβοντας την συνέπεια του φορολογούμενου Έλληνα.
Προάγεται η προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο μοντέλο σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους.
Μία σχέση σταθερή, εκατέρωθεν υπεύθυνη και κυρίως συνεπής, που αποτελεί στοιχείο δομικό και απαραίτητο για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της χώρας.