Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

Πώς γινόταν το «ιερό» ξέπλυμα στην Καθολική Εκκλησία – Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που χρηματοδοτείτο από ιερείς της

Ελλάδα

Στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό, έφτασε η είδηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, με υπεξαίρεση -κατ' ελάχιστον- τριών εκατομμυρίων από δύο υψηλόβαθμους ιερείς τα τελευταία οχτώ χρόνια. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα 3 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, ως επενδύσεις. Μάλιστα, η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος έχει ενημερώσει την αντίστοιχη Αρχή του Βατικανού, καθώς θα πρέπει να κινηθούν κατά των δύο ιερέων, καταθέτοντας μήνυση. 

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει ήδη προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, καθώς ήταν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών που τους έδιναν ένας υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και ένας ιερέας.

Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Η υπεξαίρεση φέρεται να ξεκίνησε πριν από 7-8 χρόνια. Το κουβάρι φαίνεται ότι άρχισε να ξετυλίγεται όταν τράπεζα διαπίστωσε ότι υπήρχε διακίνηση μεγάλων ποσών. Συγκεκριμένα, η τράπεζα ενημέρωσε την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ότι υπάρχει «περίεργη» μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας προς τους λογαριασμούς επιχειρηματιών. Από την έρευνα της Αρχής, η οποία διήρκεσε αρκετούς μήνες, εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι γίνονται συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα τελευταία 7-8 χρόνια, από συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς – που ανήκαν σε υψηλόβαθμους ιεράρχες και κατέληγαν σε πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Αρχή έχει ήδη διαβιβάσει το πόρισμά της στην εισαγγελία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, όπου θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, για υπεξαίρεση οι δύο ιεράρχες και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι πέντε ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων. 

Με βάση τη διαδρομή των χρημάτων προκύπτουν προσπάθειες να χαθούν τα ίχνη: τα χρήματα έφευγαν από τους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένες φορές κατέληγαν στους λογαριασμούς των δύο ιεραρχών, κυρίως στους λογαριασμούς του ενός ιεράρχη, και κατόπιν στους πέντε επιχειρηματίας.

Η Αρχή εκτιμά ότι είναι πιθανό τα χρήματα να είναι πολύ περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι ιεράρχες έπαιρναν και έδιναν μετρητά.

Ποιος ο βασικός αποδέκτης των χρημάτων

Το σκάνδαλο με τα ύποπτα εμβάσματα ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ εντοπίζεται στην Επισκοπή Σύρου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη Επισκοπή είναι από τις μεγαλύτερες καθολικές επισκοπές στη χώρας.

Σύμφωνα με τον έλεγχο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα σε διάστημα μιας πενταετίας  έχουν μεταφερθεί εμβάσματα 3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων.

Στην υπόθεση φέρονται να «πρωταγωνιστούν» δύο ιερείς της επισκοπής Σύρου, ο ένας υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία, και ένας ακόμη, προερχόμενος από την Κρήτη, καθώς και πέντε ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης.

Το υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο «ακουμπά» και την Πάτρα, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Πελοποννήσου», 60χρονος που φέρεται να κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας εκ των επιχειρηματιών. Πρόκειται για πρόσωπο που την τελευταία διετία διέμενε μόνιμα στην Πάτρα, έχοντας αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της νύχτας είτε ως μέτοχος είτε ως διαχειριστής καταστημάτων διασκέδασης, καταβάλλοντας μερίδιο στους ιδιοκτήτες. Η εμπλοκή του στη νυχτερινή ζωή της πόλης ξεκίνησε από επιχείρηση που βρίσκεται σε γνωστό πεζόδρομο και επεκτάθηκε με την παρουσία τους σε τουλάχιστον δύο καταστήματα σε Ρίο και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Οπως μετέφεραν στην «Π» άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αποτελούσε «κοινό μυστικό» η σχέση που διατηρούσε ο 60χρονος με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι της «χρηματοδότησής» του. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για περιπτώσεις εξαπάτησης, αλλά και εκβίασης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Π», ο 60χρονος είχε ιδιαίτερο «πάθος» με τον τζόγο και για αυτό τον λόγο συνήθιζε να στοιχηματίζει ποσά χιλιάδων ευρώ επισκεπτόμενος πρακτορεία ΠΡΟΠΟ στην Πάτρα και ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Πληροφορίες θέλουν κάποια από το εμβάσματα, προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, να κατευθύνθηκαν για την εξόφληση χρεών εξαιτίας της αδυναμίας του να τζογάρει.

Φέρεται να «δικαιολογούσε» την οικονομική του άνεση από την ενασχόληση του με αρχαιοκαπηλία, εντούτοις ουδέποτε έχει απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο τις διωκτικές αρχές.

Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει» ανέφερε με χθεσινή της ανακοίνωση η Καθολική Εκκλησία Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξάνθη: Ανήλικος χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης ενώ προσπαθούσε να κλέψει μετασχηματιστή

Ένας ανήλικος έθεσε την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο, στην προσπάθειά του να κλέψει μετασχηματιστή από υποσταθμό της ΔΕΗ, σε αγροτική περιοχή της Ξάνθης. Ο ανήλικος, όπως γράφει τ...

Σαν σήμερα - 25 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1147: Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατατροπώνουν τους Γερμανούς σταυροφόρους υπό τις διαταγές του Κονράδου του Γ’ στη μάχη του Δορυλαίου. 1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία το...

Φόρτωση άρθρων...